SITUACIJA ESKALIRALA: Raste strah od Trećeg svjetskog rata, Iranci izašli na ulice

Vrijeme:2 min, 0 sec

Iranski ministar obrane najavio je “razornu osvetu” za ubojstvo iranskog generala Qassema Soleimani u sinoćnjem bombardiranju u Iraku koje je izvela američka vojska.

– Osvetit ćemo se svima umiješanima i odgovornima za ovaj atentat – rekao je Amir Hatami. U raketiranju Soleimanijeva konvoja kraj bagdadske zračne luke poginuo je i Abou Mehdi al-Mouhandis, dozapovjednik Hash al-Shabija, iračke šijitske vojne formacije pod zapovjedništvom Soleimania, prenosi Večernji list.

Irački premijer Adil Abdul-Mahdi upozorio je kako će raketiranje pokrenuti razarajući rat u Iraku, dodajući da američki napad predstavlja bezobzirno kršenje iračke suverenosti i napad na njihov dignitet. Iranski predsjednik Hassan Rouhani rekao je da je Soleimanijeva smrt od “agresorske i zločinačke Amerike” ražalostila Iran i sve države u regiji.

– Nema sumnje da će se velika iranska država i druge slobodne države regije osvetiti za ovaj bezočni zločin zločinačke Amerike – dodao je.

Strah na društvenim mrežama

Izraz ‘Treći svjetski rat’ masovno se počeo pretraživati na Googleu nedugo nakon što je došlo do zračnog napada u kojem je ubijen iranski general. Taj se izraz masovno koristi i na Twitteru, a Google Trends je u kratkom vremenu zabilježio 500 tisuća pretraga riječi ‘Iran’. Dok se dio korisnika Twittera ismijava s histerijom oko ‘svjetskog rata’, postoje i oni koji su u strahu od posljedica, pogotovo nakon reakcija iranskih čelnika koji su najavili osvetu zbog ubijenog generala. Iranski građani izašli su na ulice gdje su prosvjedovali zbog ubojstva generala. S druge strane, na Twitteru se oglasio Donald Trump.

– Iran nikada nije pobijedio u ratu, ali nikada nije poražen u pregovorima – objavio je Trump na Twitteru. Američko veleposlanstvo u Bagdadu pozvalo je u petak građane SAD-a da odmah napuste Irak. Dpa je ubrzo javio da su američki zaposlenici koji za strane kompanije rade na iračkim naftnim poljima napustili zemlju, dok Reuters javlja da se pripremaju na taj korak.

Irački dužnosnici naglasili su da njihov odlazak neće utjecati na proizvodnju i izvoz nafte.

Napad uslijed tenzija

Napad se dogodio uslijed tenzija s SAD-om nakon što su paravojske s podrškom Irana na novogodišnju noć napale američko veleposlanstvo u Bagdadu. Pentagon je u četvrtak navečer potvrdio da je američki predsjednik Donald Trump naredio likvidaciju generala Soleimanija, dodajući da je američka vojska donijela odlučne obrambene mjere kako bi zaštitila američko osoblje u inozemstvu. Iz Pentagona su optužili Soleimanija da je aktivno razvijao planove za napad na američke diplomate i druge djelatnike u Iraku i regiji.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori