PREDSJEDNIČKI IZBORI/Od ponoći u Hrvatskoj na snazi izborna šutnja

Vrijeme:1 min, 56 sec

S prvim minutama subote u Hrvatskoj počinje dvodnevna izborna šutnja uoči nedjeljnih izbora na kojima će 3.860.000 birača u drugom krugu odlučiti hoće li i u idućih pet godina na čelu države biti predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (HDZ) ili predsjednik Zoran Milanović (SDP).

Izborna šutnja traje do nedjelje u 19 sati, odnosno do zatvaranja birališta. 

U subotu i nedjelju zabranjena je svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena rezultata, kao i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora. Zabrana vrijedi i za fotografije, izjave i intervjue dvoje predsjedničkih kandidata.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je kandidate, njihove predlagatelje, birače, medije i medijske nakladnike da poštuju šutnju.  “Pozivam sudionike, ali i birače da poštuju institut izborne šutnje, pozivam kandidate da ne iznose svoje programe, da se ne promiču”, poručila je potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić-Križanić.

Može se, kaže, razgovarati je li izborna šutnja sretan institut ili nije, no činjenica je da je zakonom predviđena i da ju treba poštivati, iako za njeno kršenje nisu predviđene kazne kao kod drugih vrsta izbora. “Apeliramo da se svi toga drže”, naglasila je potpredsjednica DIP-a.

DIP i pred drugu izbornu nedjelju poziva kandidate i stranke koje su ih predložile, a ukupno ih je 17, da ne postavljaju nove plakate ili letke dvoje kandidata, da građanima ne telefoniraju, ne šalju im SMS-ove ili e-mailove tražeći od njih glas. Također poziva da se šutnja poštuje i na društvenim mrežama.

Medije i medijske nakladnike poziva da iz programskih sadržaja uklone sve što predstavlja izbornu promidžbu: reklame, linkove, slikovne linkove-oglase (baneri) na portalima koji vode na mrežne stranice kandidata i njihovih predlagatelja.

U petak u ponoć istječe i rok do kojega Grabar-Kitarović i Milanović mogu prikupljati donacije, prema izvješćima u tome je uspješnija bila HDZ-ova kandidatkinja, koja je do 27. prosinca od donatora dobila 2, 3 milijuna kuna, SDP-ov kandidat 813.000 kuna.

Izbori za hrvatskog predsjednika, odnosno predsjednicu održavaju se u 2. izbornom krugu jer u prvom, održanom 22. prosinca, nitko od 11 kandidata nije dobio potrebnu većinu glasova.

Pobijedit će kandidat/kinja koji dobije najveći broj glasova birača koji su glasovali. Osim u Hrvatskoj, predsjednički će se izbori održati u još 47 država, a prva će se biračka mjesta otvoriti u Australiji, u subotu navečer po hrvatskom vremenu, prenosi Hina.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori