Nakon kratke i teške bolesti preminuo Zdravko Tomac

Vrijeme:1 min, 28 sec

Preminuo Zdravko Tomac

Jutros u devet sati, u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Dubrava, nakon kratke i teške bolesti, nekoliko mjeseci uoči 83. rođendana,Zdravko Tomacpreminuo je hrvatski političar i pisac, Zdravko Tomac. Kao uspomenu i trajno sjećanje na njegov rad te političko i svako drugo djelovanje, u nastavku donosimo nekoliko crtica iz njegovog bogatog života.

Dr. sc. Zdravko Tomac rođen je 24. svibnja 1937. godine u Garčinu pokraj Slavonskog Broda. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, gdje je kasnije bio i redoviti profesor. Od samostalnosti Republike Hrvatske bio je potpredsjednik Vlade, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba i predsjednik Županijske skupštine Grada Zagreba, kandidat za predsjednika Republike Hrvatske na izborima 1997. i potpredsjednik SDP-a. Kao saborski zastupnik SDP-a Hrvatske, obnašao je dužnost potpredsjednika Sabora od 2000. do 2003. godine.

U jesen 2003. godine napustio je SDP i pristupio Forumu hrvatske sloge zbog neslaganja s politikom vodstva SDP-a, a u studenom se kandidrao na parlamentarnim izborima na vlastitoj nezavisnoj listi. Nakon što se prestao aktivno baviti politikom, postao je marljivi publicist, objavljujući približno jednu knjigu godišnje. Sukladno svojem znanstvenom habitusu i životnom iskustvu, tematika njegovih knjiga je politička i povijesna. Mnogi ga smatraju jednim od glavnih javnih intelektualaca koji je razobličio transformacije bivših komunista u tranzicijskim postsocijalističkim društvima. Zdravko Tomac istaknut je kao političar od sudjelovanja u oblikovanju Ustava iz 1974. godine do osnutka stranke Hrvatski socijaldemokrati. No, njegova glavna djelatnost ipak leži u sferi političke publicistike, javne artikulacije nezadovoljstva mnogim pojavama u hrvatskom društvu (servilnost, korupcija, medijske manipulacije,..) i memoarsko-biografskoga spisateljstva u kojem je dao niz uspješnica. Tomac je objavio više od dvadeset knjiga, uglavnom na hrvatskom jeziku, ali i dvije na engleskom i njemačkom.

sbplus.hr

 

hkv.hr/ https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)