I MI I ONI/Zastrašujuće – naši i njihovi

Vrijeme:2 min, 26 sec

Kao pošast, društvenim mrežama ponovo se širi zastrašujući videosnimak na kome sjajno raspoloženi gosti na nekom veselju igraju kolo, uz užasavajuće stihove…

VIDEO je, kažu, nastao prije šest ili sedam godina na nekakvom seoskom derneku u Srbiji. No, mjesto i vrijeme su potpuno nebitni u širenju genocidne misije i u kontekstu deskripcije iste, piše Al Jazeera.

Slobodni mrzitelji opetovano ubijaju žrtve

Do prije sedam godina, ova snimka se mogao vidjeti jedino u mutnim dubinama „dubokog weba”, a danas je viralan i, što je još strašnije, ne izaziva gotovo nikakvu jezu i empatiju. O da, negiranje genocida, nažalost, nije posljednja faza u njegovoj afirmaciji.

Ne! Nova afirmacija genocida je nešto što nam slijedi. Ako ste imali živaca i želuca i ako ste pogledali video od početka do kraja, možda ne znate kad i gdje je sniman, ali znate da je vjerodostojan i još nešto znate posve sigurno:

Akteri videa – od pjevača do sitnopletih u kolu – svi su od reda slobodni ljudi, koji nikada u svom životu nisu snosili bilo kakave posljedice za iznesene verbalne gnusobe. A kako bi i mogli snostiti sankcije kad Srbija i entitet Republika Srpska, negiraju genocid i po vertikalnoj političkoj ravni i po horizontalnoj neempatiji u narodu.

Izazivanje nove Srebrenice p(o)stala je stvar „dobrog” nacionalističkog manira kojim se utemeljuju i cementiraju obiteljske svetkovine poput ove s video priloga.

„Srebrenice tako si mi mila,
Dabogda se tri put ponovila…”,
„Oj Sjenice nova Srebrenice,
Oj Pazaru novi Vukovaru…”,
„Oj Fatima đe su ti dimije,
u četnika oko Ledenika…”

Za hrvatske… nacionaliste bila bi uvreda kazati kako su zaostali 

Za razliku od kvazi intelektualaca i uglađenih velikosrba, tako to rade agresivni srpski primitivci, koji svoju intelektualnu i karakternu inferiornost – prije svega u srpskom društvu – supstituiraju demonstracijom mržnje prema drugima i drukčijima. Uvijek i isključivo prema slabijima, onima koji nemaju tehničku mogućnost oduprijeti se (i) fizičkom istrebljenju.

Dakako, za hrvatske, bošnjačke… ukrajinske nacionaliste bila bi uvreda kazati kako su zaostali za srpskom moralnom i političkom bagrom.

I, sve dok su takvi u svojim zajednicama heroji, domoljubi, naši momci… društvo kojem pripadaju u njihovoj je sjeni.

Dakle, nije kriva posljedica genocidnih politika neočetnika ili neoustaša – kriva je zajednica koja ih tolerira. Koja pere ruke tvrdeći kako su iznad njihovih kirvajskih, svatovskih ili stadionskih svinjarija. Koja ne prekida utakmice, kirvaje i svatove u kojima se urlajući poziva na klanje drugih i drukčijih.

Jer, takvo pjevanje nije protest protiv nekoga ili nečega, niti poziv na njegovanje vlastite nacionalne kulture i povijesti, nego huškanje na istrebljenje drugih i drukčijih. Zbog toga, u onoj mjeri u kojoj zajednica tolerira te i takve kriminalce, u toj mjeri je i sama kriminalna.

Da ne bi bilo zabune to ste i Vi ako, na primjer, kritizirate naše brisanje političkog smeća koje iza sebe, (i) na portalu SBplus, ostavljaju komentator ‘joso87’ i njemu slični.

 

sbplus.hr/ https://sbplus.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)