GRLIĆ-RADMAN: Ravnopravnost Hrvata u BiH visoko na agendi hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a

Vrijeme:1 min, 36 sec

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u petak u Odžaku u bosanskoj Posavini da je Bosna i Hercegovina visoko na agendi hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije te je najavio nastavak potpore Hrvatima u toj zemlji.

Hrvatska je 1. siječnja preuzela predsjedanje Vijeće Europske unije, prenosi Hina.

“Želimo pomoći u svim onim oblicima koje Hrvati zaslužuju, a što je i naša ustavna obveza. BiH je visoko na agendi hrvatskog predsjedanja u smislu četvrtog prioriteta ‘snažna Europa, utjecajna Europa’“, rekao je Grlić Radman u izjavi za medije.

Podsjetio je kako će Hrvatska 7. svibnja u Zagrebu organizirati susret čelnika Europske unije i dužnosnika šest zemalja zapadnog Balkana kako bi se obnovila njihova europska perspektiva. Posebno je izrazio potporu Bosni i Hercegovini.

“Sigurno da smo u tome smislu posvećeni i aktivno podupiremo euroatlantski put BiH temeljem ispunjenih kriterija. Imajući u vidu da je Hrvatska potpisnica mirovnog Daytonskog sporazuma koji je jamac ravnopravnosti svih naroda nama je u interesu da BiH bude funkcionalna“, pojasnio je hrvatski šef diplomacije.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas rekao je kako je potpora Bosni i Hercegovini i tamošnjim Hrvatima predstavlja nastavak politike vlade RH i predsjednika Andreja Plenkovića te predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

„BiH ostaje naš vanjskopolitički prioritet, ali prije svega zbog Hrvata koji ovdje žive. Granice postoje, ali je nedjeljivost Hrvata tamo gdje oni žive“, istaknuo je Milas.

Ministar Grlić-Radman i državni tajnik Milas sudjelovali su u petak u Odžaku na tribini ‘Ravnopravnost hrvatskog naroda i euroatlantski put BiH’ na kojoj su podržali kandidaturu te izrazili očekivanje da će kandidatkinja HDZ-a i aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović slaviti na nedjeljnim izborima čime bi se, po njihovu mišljenju, ostvario kontinuitet hrvatske unutarnje i vanjske politike.

„Kolinda Grabar-Kitarović aktivno pomaže i zagovaratelj je europske perspektive BiH i hrvatskog naroda kao ravnopravnog naroda u BiH“, dodao je Grlić-Radman.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori