Plenkovićev strah piše naslovnice Nacionala o Kolindi?

Vrijeme:5 min, 16 sec

Na kraju godine je poučno analizirati brojne neobične vijesti koje su se pojavljivale tijekom godine u tjedniku Nacional, ali još je poučnije što sada s vremenskim odmakom možemo provjeriti njihovu istinitost.

Ako pogledamo sve naslovnice Nacionala u kojima je glavna vijest bila Kolinda Grabar Kitarović, doista je začuđujuće da su gotovo sve vijesti bile neistinite. Istinito je bilo samo nekoliko vijesti kojima su prenošene poznate činjenice iz rada predsjednice, ali sve priče koje su predstavljane kao Nacionalova ekskluzivna otkrića, pokazale su se neistinitima.

Teško je razumijeti zašto bi neki medij uporno publicirao toliku količinu lažnih vijesti. Toliko medijskih obmana ne može biti slučajno objavljeno, a radi toga se prirodno postavlja pitanje tko se toliko jako boji Kolinde, a ujedno ima dovoljno moći za ovakve perfidne podvale. Naravno da se u novinarstvu može dogoditi da je pojedina informacija bila netočna, ali to u Nacionalu nije slučaj jer su sve takozvane ekskluzivne vijesti o aktualnoj predsjednici bile neistinite. Nakon ovog neobičnog otkrića proširili smo analizu na ranije godine te utvrdili da to nije slučaj samo sa proteklom godinom, nego je isti princip bio primjenjivan i tijekom prošlih godina.

Uloga medija u demokratskom društvu trebala bi biti u objektivnom prenošenju informacija uz mogući autorski komentar, ali ovakva situacija s Nacionalom se očito može nazvati jedino ciljanim političkim djelovanjem. Postoji niz medija koji napadaju Kolindu Grabar Kitarović kroz komentare, ali oni barem ne objavljuju ovakve neistine. Ovo pitanje nam je važno jer isti tjednik nastavlja s praksom lažnih ekskluzivnih vijesti i pri njihovom prenošenju bi drugi mediji trebali oprezno tumačiti vijesti.

Ovdje nemamo toliko prostora da bi mogli nabrojati sve lažne vijesti koje su o Kolindi objavljene kao Nacionalove ekskluzive, pa ćemo se usmjeriti samo na najočitije primjere. Primjer je jedna od neobičnih priča da FBI istražuje Kolindine donatore. To je takva očita izmišljotina jer FBI ne samo da nije provodio nikakvo istraživanje vezano uz Kolindinu kampanju, nego je novinar s bujnom maštom trebao prethodno provjeriti može li FBI uopće prema američkim zakonima istraživati izvan teritorija Sjedinjenih Država. Ovakvim naslovom se očito namjeravalo utjecati na njene donatore s ciljem slabljenja njezine predizborne kampanje. Isti motiv ponovljen je godinu kasnije kada je opet plasirana lažna vijest o nepravilnostima u financiranju kampanje. Zanimljivo je da u Nacionalu nije bilo nikakvih vijesti o tome kako je Zoran Milanović financirao svoju kampanju ili što je s informacijama koje je davao Slavko Linić o ucjenjivanju poduzetnika.

Jedna serija lažnih napisa u Nacionalu je bila usmjerena na pogoršavanje odnosa Kolinde s konzervativnim glasačima. Primjer je neistiniti članak da je potporu u kampanji dobivala od nikog drugog nego notornog Vojislava Šešelja. Takvu neistinu bi malo tko mogao uopće pročitati do kraja bez iskrenog čuđenja. Vijest je vjerojatno morala prikriti činjenicu da Plenković u svojoj koaliciji ima jednog Pupovca, ili da je bivša ministrica Pejčinović Burić tijekom svoje karijere radila za srbijansku vladu. Ovakva razina laži je toliko nevjerojatna da bi svaki medij koji iznosi ovakve priče u potpunosti trebao izgubiti vjerodostojnost.

Brojnim drugim lažnim vijestima su Kolindu Grabar Kitarović pokušali posvađati s desnicom. Primjer je lažna vijest da ju je desni dio stranke namjeravao prisluškivati, ili da se svađala sa suverenistima. Novinar koji je izmišljao ovakve priče je potpuno izgubio logiku tako da mu jedan članak pobija drugi. Dio lažnih vijesti objavljenih u Nacionalu se odnosio na akademske aktivnosti Kolinde Grabar Kitarović. Najprije su pisali da joj se osporava autentičnost magisterija, a kada to nije prošlo, ista priča je ponovljena sa propitivanjem prijave doktorata. Ova serija lažnih vijesti je imala namjeru difamaciju osobnih kvalitetaaktualne predsjednice. Jednako tako su bile neistinite i vijesti da Kolinda Grabar Kitarović u tajnoj operaciji preuzima Hrvatski nogometni savez, ili da je ministru Krstičeviću opstruirala nabavu vojnih zrakoplova ili da je navodno pripremala urotu s Hasanbegovićem. Mogli bi jako dugo nabrajati ostale primjere ekskluzivnih laži ovog političkog biltena ali nam opseg ovog teksta to ne dopušta.

Pitanje na koje moramo pronaći odgovor je odakle bi mogli dolaziti ovakvi sustavni napadi?

S obzirom da su lažne vijesti publicirane u razdoblju kada je SDP bio potpuno izgubljen i pred raspadom, očito se ne radi o plasiranju laži iz te stranke. Ovakvu razinu podmetanja može pokrenuti samo osoba koja je u velikom strahu od vlastite političke propasti. Jedini političar koji je imao dovoljno moći za ovakve akcije, a koji ujedno ima veliki strah za opstojnost vlastite političke platforme – jest upravo Andrej Plenković. On se sigurno ne bi imao razloga bojati za vlastitu političku sudbinu da je njegov mandat utemeljen na potpori naroda i na očuvanju temeljenih vrijednosti države, ali zna da nije tako i to je razlog njegovog nespokoja.

Da bi Andrej Plenković mogao biti naručitelj ili autor lažnih vijesti o aktualnoj predsjednici ukazuje i okolnost da su osim Kolinde napadani i svi ostali koje je Plenković percipirao kao moguću konkurenciju u stranci poput Krstičevića, Tolušića ili Brkića. Serije napada na Kolindu su očiti pokazatelj Plenkovićevog straha, jer u drugom mandatu nikako ne bi mogao utjecati na njene postupke. Radi se očito o oholom i egocentričnom političaru kojem je važan jedino osobni probitak, a prestravljen je jer duboko u sebi zna da nema potporu naroda. Lijeni Zoran Milanović bi mu bio puno prikladniji na dužnosti predsjednika, pa su u toj ideji pronašli zajednički interes. U Nacionalu nikad nije napadan Zoran Milanović, već štoviše, objavljivane su priče o tome da Milanović nije protivan interesima konzervativnih birača jer je čak i Goran Jandroković, koji je rodbinski povezan s Milanovićem, s njim htio otvoriti tvrtku. Vremešni Joža Manolić je u Nacionalu postao tumač demokratskih metoda rada, a Sucha navodno nije kriv za ukradene dnevnice. Smjer ovakvih dezinformacija je očigledan jer dok se s jedne stane napada Kolinda Grabar Kitarović, podupire se prostor za Milanovića kojeg se naširoko hvali.

Ne bi trebalo dopustiti da Milanović i Plenković budu u prigodi zajednički vladati u lijevo liberalnom bloku. Kolinda Grabar Kitarović bi odmah nakon izbora trebala sazvati sjednicu vlade i korigirati smjer kojim država ide. Ne znamo koliko je Plenković uživao gledajući lažne naslovnice Nacionala tijekom proteklih godina, ni koliko se hrabrio dok je iz zavisti napadao Kolindinu popularnosti, ali znamo da će biti dovoljna samo jedna naslovnica da mu omogući suočavanje s svim svojim strahovima. Po svemu sudeći, Plenkoviću najveći strah stvara naslovnica na kojoj će stajati vijest da je Kolinda Grabar Kitarović osvojila i drugi predsjednički mandat.

H.Krmpotić

 

HRsvijest.net/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)