Narodna Republika Kina potpuno dokinula vjerske slobode i pravo na slobodu vjeroispovijesti

Vrijeme:1 min, 28 sec
Komunistička partija Kine usvojila je niz drakonskih mjera za sve vjerske zajednice, koje će stupiti na snagu 1. veljače 2020., čime će ih podvrgnuti potpunoj državnoj kontroli. Vjerske zajednice od sada moraju „širiti načela i politiku Komunističke partije Kine“ obrazovanjem „vjernika i vjerskih službenika da podrže vodstvo Komunističke partije Kine“, izvijestio je talijanski AsiaNews.

 

Sve vjerske aktivnosti ili skupovi, pa čak i programi vjerskih zajednica moraju imati odobrenje Ureda za vjerska pitanja, navodi se u priopćenju koje je ovog tjedna objavila novinska agencija Xinhua, a novim se mjerama nastoji do kraja regulirati “Pravilnike o vjerskim pitanjima” koji su stupili na snagu 01. veljače 2018. Vladin odjel za vjerska pitanja preuzet će apsolutnu kontrolu nad vjerskim zajednicama te nad njima vršiti nadzor, a u suprotnom podliježu novčanim i oštrijim kaznama.

„Administrativne mjere za vjerske zajednice“ sastoje se od šest poglavlja i 41 članka koji uređuju organizaciju, funkcije, nadzor, projekte i financiranje vjerskih zajednica i grupacija na državnoj i lokalnoj razini. Svaki će aspekt djelovanja vjerskih zajednica biti podložan odobrenju vladinog odjela za vjerska pitanja, uključujući formiranje programa, skupova i dnevnih rasporeda. Osim pooštravanja nadzora nad svim aktivnostima zajednice, nove će mjere zahtijevati od vjerskih službenika da aktivno promiču podvrgavanje i privrženost Komunističkoj partiji.

Vjerske su organizacije dužne poštivati vodstvo kineske Komunističke partije, dužne su poštivati ustav, zakone, propise, uredbe i politike, poštivati načela samoupravne doktrine, pridržavati se kineskih vjerskih propisa te promicati i usađivati socijalističke vrijednosti”, glasi čl. 5. „Administrativnih mjera.

Nadalje, sve vjerske organizacije „moraju promicati načela i politiku Komunističke partije, kao i nacionalne zakone, propise te pravila svojim vjerskim službenicima i vjernicima, obrazujući ih da poštuju vodstvo Komunističke partije i njeguju socijalistički poredak, sukladno socijalističkoj kineskoj tradiciji, “ glasi čl. 17, a prenosi AsiaNews.it

 

M.M./http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori