Mile Prpa: Vrabac Tvrtko i ptičiji koncert

Vrijeme:5 min, 27 sec

 

Dva vrapca brbljivca, kojima se vrabac Tvrtko povjerio, proširiše vijest ptičjim svijetom da vrabac Tvrtko priprema ptičji koncert, kojim će on osobno dirigirati. Bit će to prvi ptičji koncert u povijesti svijeta. Vijest se proširila brzinom vjetra. Ptice pjevice; štiglići, slavuji, ševe, kanarinci, grdelini, frzelini, lugarini, crveni kardinali, lirašice i brojne druge vrste najboljih ptica pjevica sa svih strana svijeta počeše se pripremati za sudjelovanje na Prvom ptičjem koncertu u koncertnoj dvorani, ali Tvrtko je držao u tajnosti ime grada. 

Sa svih strana svijeta počele stizati prijave za sudjelovanje na ptičjem festivalu. Ptice pjevice, slavuji, kanarinci i dr. mjesecima uvježbavali melodije koje će izvoditi, željeli su da vrabac Tvrtko upravo njih izabere. 

Koje će ptice nastupiti na koncertu bilo je stvar prestiža. Konkurencija prevelika, a mjesec dana odabira bilo je dovoljno Tvrtku da izabere nekoliko desetaka vrsti najboljih pjevica i da sastavi zbor, obzirom da su one istovremeno bile i pjevači i glazbeni instrumenti, jer drugih nisu imali, to je bio Ptičiji „zbor i orkestar“. Odabrao je nešto više od tri stotine izvođača. Pripremili su najljepše arije iz nekoliko Verdijevih opera koje su pjevali slavni svjetski tenori.

Vrabac Tvrtko uzalud obilazio više gradova tražeći koncertnu dvoranu, ali nitko nije bio zainteresiran za Ptičji koncert .

Tvrtko bio izvan sebe od muke. Tada mu jedan vrabac prigovori – „Ti tražiš dvorane kao da ćeš nastupiti na Novogodišnjem koncertu Bečke filharmonije, molim te budi malo skromniji“. U Tvrtkovoj glavi upalila se žaruljica i odluči pisati u Beč i tražiti da sudjeluje na tom velikom najuglednijem svjetskom koncertu izvođenjem dijelova iz Verdijevih opera.

 Kad njegovo pismo stiglo u Beč, članovi komisije smijali se na račun vrabaca, ali mu ipak odgovore tek tako, reda radi. U pismu mu napisali da ga ne mogu primiti jer najveći svjetski tenor Tacitus Dominis ove godine, kao središnju i najvažniju točku koncerta, izvodi upravo svoje slavne arije iz Verdijevih opera u trajanju od dvadeset minuta. Za utjehu su vrapca Tvrtka i njegov „zbor i orkestar“ s više od tristo ptica, onako od šale, pozvali da prisustvuju koncertu.

Vrabac Tvrtko se pomiri s tim, nadajući se da će mu se kad tad pružiti negdje dobra prilika. Obavijesti ih da dolaze na koncert.

Na dan Koncerta ptičiji „zbor i orkestar“ bio u Beču ispred čuvene, svjetski poznate svečano uređene koncertne dvorane koja se nalazi u Musikverein kazalištu. Petnaest minuta prije početka Koncerta s pozivnicom pojavi se pred ulaznim vratima. Biljetari pogledali pozivnicu i rekli da je pozivnica u redu, a da još samo trebaju kupiti ulaznice. Svaka ulaznica je koštala 9.392 eura za svakoga. Vrapcu Tvrtku smrklo se pred očima. On nije imao niti centa, a kamo li toliki basnoslovni novac.

Sad nije znao što dalje. Kaže pticama da ostanu u blizini ulaza u zgradu na stablima, a on ide u izviđanje. Obleti zgradu sa svih strana i nađe jedan prozor odškrinut. Uđe unutra i nađe se u Zlatnoj dvorani urešenoj raznoraznim prekrasnim cvijećem. Pomisli – to je idealno, u cvijeće ćemo se skriti da nas nitko ne primjeti i tako prisustvovati slavnom koncertu. Vrati se pticama i uputi ih da u najvećoj tišini jedna po jedna ulete u dvoranu i skrije se u tom silnom cvijeću i bude tiho. Više od tri stotine ptica pjevica tiho je ušlo u svečanu dvoranu i sakrile se u brojne bukete i vijence cvijeća, a da to nitko nije primijetio. 

Uskoro otpoče veličanstveni koncert kojeg, preko brojnih tv mreža u svijetu, izravno uživo prati više od jedne milijarde ljudi. To u duši vrapca Tvrtka izazva veliko strahopoštovanje ali i divljenje. Bio toliko impresioniran izgledom vrhunski uređene i cvijećem okićene Zlatne dvorane, ozbiljnošću svih posjetitelja koji su platili tako skupe ulaznice, a posebno orkestrom i njegovim trubačima. A iznad svega mu se dopao dirigent koji je štapićem u ruci stalno mahao i izvodio njemu nejasne i nevidljive zapovijedi orkestru.

Izredalo se nekoliko glazbenih stavki na programu, ne zna se koja je bila ljepša i milozvučnija za uši.

I tada, odjednom nasta zlokobna tišina, nitko nije izlazio na pozornicu, nitko nije znao što se događa, 

dok nije nakon par minuta, izišao jedan vrlo uglađeni gospodin i objavio da najveći svjetski tenor Tacitus Dominis neće nastupiti jer mu je upravo pozlilo i da leži na podu iza pozornice, te da su pozvali hitnu pomoć. 

Propast koncerta bila je posve sigurna, nitko nije znao što u činiti. Najavljivan kao glavna izvođačka zvijezda, zbog naglog pogoršanja zdravlja, nije mogao ni izići pred publiku, a kamo li nastupiti. 

Uprava koncerta bila šokirana. Tada vrabac Tvrtko shvati da je došao njegov zlatni trenutak. Šapnu pticama da ostanu na svojim mjestima, a on će izletjeti i doći do mjesta dirigenta i početi dirigirati, to će biti znak da započnu pjevati.

I zbilja, odnekud se pojavi vrabac Tvrtko, u kljunu mu štapić i poput kolibrića samo leprša zrakom okrenut prema nevidljivim pticama i poče dirigirati. Iz više od tristo ptičjih grla zaore se veličanstvene Verdijeve arije iz nekoliko njegovih opera. To što prisutni čuše u dvorani nadmašilo je sva pjevanja najvećih tenora svijeta, pa i samog Tacitusa Dominisa. Bio je to najviši umjetnički domet ikada ostvaren na 

Novogodišnjem koncertu Bečke filharmonije.

Glazbena stavka trajala malo i duže od predviđenih dvadeset minuta. Kad arija utihnu, vrabac Tvrtko se nakloni prema publici, koja smjesta skoči na noge. Urnebes se diže do nebesa, sve ječalo od pljeska i silne euforije, a publika još nije ni znala tko je izvođač.

Tada vrabac Tvrtko da znak pticama da dolete do njega i da poredane u formacije lepršaju zrakom i da se stalno klanjaju publici. I zbilja ptice to učiniše. U dvorani zavlada delirij i nikako se nije mogao smiriti. Na sve strane strka novinara da što prije izvjeste svoje redakcije o tome što se dogodilo na slavnom Novogodišnjem koncertu Bečke filharmonije. 

Premda to nije ni trebalo jer su ljudi u stotinama milijuna domova u svijetu pred tv ekranom sve to vidjeli uživo i oni doživjeli pravi delirij. Toga dana u cijelome Beču bilo je veliko slavlje. A u svijetu se na sve strane samo pričalo o vrapcu Tvrtku i njegovom nastupu s pticama pjevicama na Novogodišnjem koncertu Bečke filharmonije.

Brojne koncertne dvorane svijeta obasipale su vrapca Tvrtka svojim ponudama nudeći mu basnoslovne novčane iznose. Ali vrabac Tvrtko sve ljubazno odbi i sa svojim pticama se vrati u svoja staništa. Kako je nastupala zima vrabac Tvrtko je pomagao drugim vrapcima oko zimskog smještaja i prehrane.

 

Zagreb, 22. 10. 2015 

  Mile Prpa

 Priča za djecu iz neobjavljene knjige

VRABAC TVRTKO I FEDERACIA  PTICA d.o.o

koja sadrži 32 priče za djecu, za uzrast od 8 do 88 godina.

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)