KURZ PREMIJER: Austrija: Konzervativci i Zeleni postigli dogovor o koaliciji

0

Austrijski konzervativci Sebastiana Kurza i Zeleni postigli su u srijedu navečer koalicijski dogovor koji znači i Kurzov povratak na mjesto premijera, te prvi put ulazak Zelenih u austrijsku vladu, potvrdili su čelnici dviju stranaka.

Dogovor su u kratkoj izjavi novinarima potvrdili predsjednik Narodne stranke (OeVP) i bivši premijer Sebastian Kurz te šef Zelenih Werner Kogler.

Oni nisu ulazili u detalje dogovora, a Kurz je rekao da će biti predstavljeni u četvrtak. Kogler je istaknuo da će Austrija postati europski lider na polju klimatskih promjena. Ovo je prvi put da u austrijskoj koalicijskoj vladi sudjeluju Zeleni.

Na parlamentarnim izborima 29. rujna pobijedila je Kurzova Narodna stranka, a Zeleni su dobili značajan broj mjesta. Dvije stranke već tjednima vode pregovore koji su bili usredotočeni na proračun, poreze, imigraciju, klimu i političku transparentnost.

Ranija vlada Sebastiana Kurza u kojoj je njegov OeVP bio u koaliciji s ekstremno desnom Slobodarskom strankom (FPOe) pala je u svibnju zbog afere Ibiza, kada je u javnost procurila video snimka na kojoj šef FPOe-a Heinz Christian Stache nudi sklapanje državnih ugovora ženi koja je tvrdila da je nećakinja ruskog oligarha.

Strache je zbog afere podnio ostavku te ga je na čelu stranke zamijenio Norbert Hofer.

Austrija, zemlja središnje Europe s 8,9 milijuna stanovnika, bit će uz Švedsku, Finsku, Litvu i Lukemsburg jedna od zemalja EU-a u kojima ekolozi sudjeluju u vladi.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara