ČEKA SE NA SLUŽBENI ZAHTJEV: Hrvatska odlučila od kojih zemalja će tražiti ponude borbenih aviona. Izrael opet u igri?

0
Službeni zahtjev državama u kojem se traži da se očituju kakve su “borbene lovce” i po kojoj cijeni spremni prodati Hrvatskoj, još nije poslan. ‘Zašto je to sve skupa zapelo ja na to nemam odgovor, nemam informaciju zbog čega sve to sada stoji’, kaže Igor Dragovan.

 

Nakon neuspjeha na prošlom natječaju za nabavu borbenih aviona, Hrvatska će opet pregovarati s Izraelcima. Banski dvori će, uz njihovu, tražiti ponude od još najmanje pet država. U Vladi su, potvrđeno je za Dnevnik.hr, odabrani ponuđači. Ali službeni zahtjev u kojem se traži da se očituju kakve su “borbene lovce” i po kojoj cijeni spremni prodati Hrvatskoj, još nije poslan. Nije jasno što se čeka zna li se da se Povjerenstvo osnovano za nabavu aviona sastalo prije tri tjedna.

Na istom sastanku bio je i SDP-ov Igor Dragovan.  Nije otkrio detalje iza zatvorenih vrata, ali priznaje da ni on ne zna što se krije iza odugovlačenja.

“Zašto je to sve skupa zapelo ja na to nemam odgovor, nemam informaciju zbog čega sve to sada stoji”, kaže Dragovan, član Međuresornog Povjerenstva za nabavu VBA.

Podsjetimo, godinu dana prošlo je od fijaska najskupljeg vojnog projekta čiju su realizaciju Amerikanci stopirali, a za koji hrvatski kupci nisu htjeli preuzeti odgovornost. Sada će se trgovati s SAD-om i Švedskom koji nude novi F16, odnosno, Gripen. Zahtjevi za polovni avion slat će se Izraelu, koji ovaj put surađuje s američkim proizvođačem, Grčkoj i Norveškoj. Pisat će se i Talijanima za Eurofighter. Nema potvrde, ali jedna od dvije francuske ponude, navodno, još nije potpuno odbačena.

Činjenica da su Izraelci opet u igri nije iznenadila ministra obrane Damira Krstičevića.

“Vjerujem da su oni naučili taj dio oko nekih nedostataka iz prvog dijela. Sigurno i oni žele popraviti, to je dobra priča i ja dajem podršku”, kazao je ministar obrane u rujnu prošle godine.

Ipak, čini se da Izraelci nemaju podršku – oporbe.

“Pa oni koji su već bili sigurno nisu u prednosti u odnosu na ostale. I u ovom trenutku, kako ulazimo u izbornu godinu, odluku o ovome će donositi neka druga Vlada”, kaže Dragovan.

Naime, nakon što dobiju hrvatski dokument, odabrane države imaju rok od pet mjeseci da sastave i pošalju svoje ponude. Još će se tri mjeseca sve razmatrati i ocjenjivati.

Premijeru koji drži sve konce otkako je izabrao novi tim koji će odlučiti o zamjeni za MIG-ove, nigdje se ne žuri.

“Da li će se taj proces okončati mjesec, dva ili tri, to u ovom trenutku ne možemo reći, nema nikakvog favoriziranja unaprijed nikoga”, govorio je Plenković u rujnu 2019. godine. Nagađa se da je partnerstvo s Amerikancima – jedan od scenarija.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara