PROTUKANDIDATI SUGLASNI: I Grabar Kitarović i Milanović Komšića smatraju nelegitimnim, Izborni zakon BiH treba mijenati

Vrijeme:2 min, 30 sec

Šest dana prije drugog kruga predsjedničkih izbora u Republici Hrvatskoj održano je sučeljavanje između dvoje kandidata, aktualne predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, i bivšeg predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića. Na tematskom bloku koji se tiče Hrvata u Bih protukandidati su se složili da Željko Komšić nije legitimni hrvatski član Predsjedništva BiH te da treba mijenjati Izborni zakon BiH kako bi Hrvati bili jednakopravan narod u BiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Aktualna predsjednica RH kazala je kako će se nastaviti boriti za pravo hrvatskog naroda da bude jednakopravan s ostala dva naroda. Navela je da je Željko Komšić u Predsjedništvo BiH izabran legalno, ali da nema legitimitet biti hrvatski član Predsjedništva BIH.

Bivši predsjednik Vlade RH kazao je kako je uvijek bio tu za Hrvate u BiH. “Kad je gorjelo, bio sam dolje. Komšića znam godinama, kritizirat ću ga. Problem je to, on bi trebao biti biran od Hrvata”, rekao je Milanović.

Grabar-Kitarović podsjetila je da je Milanović 2010. godine podržavao Željka Komšića. -Malo mi je neobična ta izjava s obzirom da ste 2010. žestoko podržavali Komšića, rekla je trenutna predsjednica RH koja se bori za drugi mandat na Pantovčaku dodajući da za Hrvate u BiH traži jednaka prava kakva imaju druga dva konstitutivna naroda.

Milanović je odgovorio da je drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH svojevremeno podržavao, ali da bi hrvatskog člana Predsjedništva BiH trebali birati Hrvati.

“Da, ja sam ga tada podržavao. Ali nakon godinu dana sam rekao da se to ne radi tako. Ja sam to radio kao politički lider, ne znam gdje ste vi bili tada. Predstavnike hrvatskog naroda trebali bi birati oni koji se etički definiraju kao Hrvati. Ja sam bio svjedok kad je Silajdžić upozoravao Komšića da to nije dobar način i da će to otuđiti Hrvate. Ja učim”, istaknuo je Milanović.

Upitan kako bi pridobio glasače iz BiH Milanović je kazao da mu se to ne čini izglednim. -Tu sam da pomognem. Kad je trebalo dati milijune kuna, bili smo tu. Ulagali smo u niz projekata, targetirano, katoličke škole. Moje srce je mirno”, kazao je Milanović.

Grabar-Kitarović odgovorila je Milanoviću da bi bilo bi dobro da malo više sluša potrebe Hrvata u BiH. “Vi ih držite drugorazrednim državljanima, želite im oduzeti biračko pravo”, kazala je Kolinda Grabar-Kitarović.

Aktualna predsjednica RH kazala je da se bori za BiH i Hrvate iz BiH.

“Već godinama se zalažem da BiH uđe u akcijski plan za članstvo u NATO-u”, kazala je Grabar-Kitarović.

Milanović je predsjednici RH spočitao susretanje s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom jer smatra da to nije dobro za položaj Hrvata u BiH.

Grabar-Kitarović odgovorila je Milanoviću kazavši da je s turskim predsjednikom razgovarala i o BiH i te Hrvatima  u njoj. “Jedno je što su mediji pisali, drugo je što smo razgovarali. Pričali smo o BiH. A kako biste vi pričali s čovjekom koji drži u šaci milijune migranta, posebno nakon što ste nam vi ostavili žilet žicu”, kazala je Grabar Kitarović.

 

R.I./hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori