Srpska pravoslavna crkva nema dokaze da je prije 1918. posjedovala manastire i hramove u Crnoj Gori

Vrijeme:1 min, 48 sec

Novi Zakon o vjerskoj slobodi i pravnom položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori koji je izglasan u Skupštini Crne Gore, bavi se i imovinom vjerskih zajednica.

Taj zakon predviđa da imovina za koju se ne dokaže da je konkretnoj vjerskoj zajednici pripadala prije 1918. godine može na kraju uzeti država. U to vrijeme Crna Gora je izgubila neovisnost i pridružena je Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca – piše grčki portal „Pentapostagma”.

– Najveći problemi u provedbi ovog zakona imat će Srpska pravoslavna crkva (SPC), čija je nadležnost nakon 1918. godine, s principom automatizma, obuhvatila svu imovinu, hramove i manastire ukinute Crnogorske pravoslavne crkve. Međutim, SPC nema validne imovinske akte – pišu grčki mediji.

Procjenjuje se, piše „Pentapostagma”„da zemljište trenutno u vlasništvu SPC prema novom zakonu može osporiti vlasnički status od 12.000 ari. I nadležnost SPC nad stotinama hramova i manastira sagrađenih prije 1918. na javnom zemljištu može se osporiti.

I njemački mediji izvještavaju o događajima u Crnoj Gori – tako „Spigel online” piše:

– Skupština Crne Gore usvojila je kontroverzni crkveni zakon nakon kaotičnih scena glasovima vladine većine. Prije glasanja, zastupnici prosrpske oporbe u plenarnoj sali pokušavali su ispaliti dimnu granatu ili vatromet i uništite mikrofone. Službe sigurnosti su ih uklonile iz sale. Prije toga su nekoliko stotina pristalica oporbe prosvjedovale protiv zakona blokadama puteva – kaže ovaj njemački portal.

Crna Gora je do 1918. bila samostalno kraljevstvo s vlastitom Pravoslavnom crkvom”, navodi „Spigel online”. „Nakon što je država ugrađena u novostvorenu Jugoslaviju, kojom je vladao srpski kralj, Crnogorska crkva je kraljevskim dekretom 1920. godine izgubila svoj autokefalni – neovisni status, a zajedno sa svojim posjedima postala dio SPC”.

Mediji u Bugarskoj također prate zbivanja u Crnoj Gori, a njihov „Kanal 3” piše:

– Zakon će u stvari lišiti utjecaj SPC u Crnoj Gori, koju je predsjednik Milo Đukanović identificirao kao najvažniji instrument velikosrpskog hegemonizma u ovoj balkanskoj državi – navodi ovaj medij.

Također je navedeno da je posljednjih desetljeća rasprostranjena ekstremna zabluda da su Crnogorci izuzetno bliski i najvjerniji Srbima od svih južnoslavenskih naroda. To nije točno. Crna Gora ima dug nacionalni život prije nego što je pala u kandže dinastije Karađorđević nakon 1. prosinca 1918. godine.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)