Predsjednički izbori – pokušaj rušenja Plenkovića s čela HDZ-a

Vrijeme:3 min, 44 sec

Na pitanje tko je “kriv” za stvaranje atmosfere da je Miroslav Škoro postigao dobar rezultat na izborima, pa i glasovima tradicionalnih burača HDZ-a,  rekao je kako misli da u “današnjem medijskom i internetskom komunikacijskom prostoru poruke postignuća, vrijednosti, ostvarenja i onoga što smo obećali da ćemo napraviti i što radimo, očito nisu došle do jednog kruga birača.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u blagdanskom intervjuju za Jutarnji list kako su u HDZ-u usmjereni na to da njihova kandidatkinja za predsjednicu Kolinda Grabar-Kitarović u drugom krugu ostvari pobjedu zajedništvom birača centra, desnog centra i desnice.

“Naša kandidatkinja ušla je u drugi krug i sada smo usmjereni da zajedništvom birača i centra i desnog centra i desnice Kolinda Grabar Kitaraović ostvari pobjedu nad Zoranom Milanovićem, čija se Vlada pamti po lošim gospodarskim rezultatima i po podjelama u društvu. Zbog toga sigurno ne može biti dobar predsjednik Republike, koji treba okupljati a ne dijeliti”, rekao je Plenković u intervjuju za subotnji broj Jutarnjeg lista, prenosi Hina.

Istaknuo je da je Grabar-Kitarović, koja se bori za drugi predsjednički mandat, “u svom petogodišnjem mandatu ostvarila značajna postignuća za Hrvatsku, osobito za jači međunarodni položaj i ugled naše zemlje. Pokretala je inicijative za demografsku revitalizaciju, vodila brigu o najugroženijima, o blokiranima, o onima koji su na rubu siromaštva”.

“U ovom trenutku najvažnije je da većina birača prepozna njezina postignuća, ali isto tako i program za sljedećih pet godina koji je prezentirala, za razliku od protukandidata ljevice koji se hvali time da nema programa. Uvjeren sam da ljudi nisu zaboravili loše rezultate Milanovićeve vlade i njega kao premijera”, rekao je Plenković upitan kako će Grabar-Kitarović pobijediti Zorana Milanovića u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković procjenjuje da su desne stranke koristile predsjedničke izbore kako bi ga srušile s mjesta predsjednika HDZ-a, što je “bilo očito u porukama koje su slane’, no to se nije dogodilo niti će se dogoditi, ističe.

Na pitanje tko je “kriv” za stvaranje atmosfere da je Miroslav Škoro postigao dobar rezultat na izborima, pa i glasovima tradicionalnih burača HDZ-a,  rekao je kako misli da u “današnjem medijskom i internetskom komunikacijskom prostoru poruke postignuća, vrijednosti, ostvarenja i onoga što smo obećali da ćemo napraviti i što radimo, očito nisu došle do jednog kruga birača. A ti su birači”, istaknuo je Plenković, “istovremeno izloženi i zasuti, naročito putem društvenih mreža, difamirajućim porukama, lažima, mržnjom i kontinuiranim blaćenjem te izmišljenim pričama koje su izborno krenule upravo od Milanovića, a koje je onda preuzela krajnja desnica”.

Vezano za debate predsjedničkih kandidata, rekao je kako je siguran da će “predsjednica sama procijeniti koliko joj je debata potrebno u drugom krugu da hrvatska javnost dobije jasnu sliku o njezinim kvalitetama, ali i o slabostima protukandidata”. Plenković je dodao da, što se njega tiče, on je uvijek  za debate. “U krajnjoj liniji ja sam išao u debate 2016. s Milanovićem i pobijedio na tim izborima. Prema tome pobijedit će i ona”, izrazio je uvjerenje.

Novim  zakonskim prijedlogom regulirat će se rad trgovina nedjeljom

Podsjetio je i na rezultate svoje Vlade, ispravljanje nepravde prema hrvatskim braniteljima s novim jedinstvenim zakonom, osnaživanje Hrvatske vojske i policije, rješavanje pitanja migranata i dobro štićenje hrvatske državne granice, vraćanje Dana državnosti na 30. svibnja. “Gajimo dobre odnose i suradnju Katoličkom crkvom i štitimo od inicijativa lijevih stranaka koje žele reviziju ili čak otkazivanje Vatikanskih ugovora”, rekao je Plenković.

Premijer je, uz ostalo,  najavio i novi zakonski prijedlog koji će regulirati rad trgovina nedjeljom.

“Analiza Ministarstva financija i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva pokazuje da je prosječan promet ostvaren u trgovinama nedjeljom niži za 41-52 posto od prometa ostvarnog u ostalim radnima danima u tjednu. Stoga smo pronašli rješenje koje će radnicima osigurati da imaju prigodu provesti nedjelju u miru s obitelji u svojim najbližima, ali i da se ostavi mogućnost nekoliko radnih nedjeljka tijekom godine, kao i da se poslodavcima pruži prilika da i oni utječu na to koja će nedjelja biti radna, a koja neradna. Ujedno, želimo osigurati da radnici za rad nedjeljom budu adekvatno plaćeni’, rekao je premijer Plenković.

Za iduću godinu najavio i jačanje poslovnog ozračja za veća strana ulaganja iskoraku aktivaciji državne imovine prodajom udjela u tvrtkama gdje država ima mali dio. U planu je povećanje ulaganja mirovinskih fondova, koji upravljaju iznosom od 117 milijuna kuna, jer vlada želi da se uključe u privatizaciju javnih i državni poduzeća te ulažu u infrastrukturne projekte, zaključio je Plenković.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori