Stanje u Crnoj Gori smirilo se dan nakon burnog prihvaćanja spornog zakona o crkvama zbog čega je policija uhitila 18 zastupnika prosrpske oporbe, od kojih su trojica zadržana u pritvoru.

Zbog incidenta u parlamentu u pritvoru su još Andrija Mandić, Milan Knežević i Milun Zogović, zastupnici Demokratskog fronta (DF). Osumnjičeni su za kazneno djelo sprječavanja službene osobe u obavljanju dužnosti, za koje je predviđena zatvorska kazna od 3 mjeseca do 5 godina, prenosi HRT.

Ostali uhićenici neće se kazneno goniti, nego će se protiv njih pokrenuti prekršajni postupci.

Unatoč tome što su zastupnici DF-a uporabom pirotehnike, uništavanjem inventara, uvredama i prijetnjama pokušali prekinuti rad parlamenta, nakon intervencije policije zastupnici vladajuće većine prošle su noći u 2.30 izglasali zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Njemu se oštro protivi Srpska pravoslavna crkva (SPC) tvrdeći da je paravan za otimanje njezinih crkava i manastira u Crnoj Gori.

Čelnik DF-a Nebojša Medojević na konferenciji za novinare je rekao da očekuje puštanje na slobodu svih svojih stranačkih kolega. Najavio je i da će brzo krenuti u političke konzultacije kako dalje postupati i artikulirati golemo narodno nezadovoljstvo zbog onog što je viđeno u parlamentu.

Prihvaćanju zakona prethodili su incidenti u parlamentu nakon što je vlada odbila amandmane Mitropolije crnogorsko-primorske koje je u proceduru stavio DF. Nakon donošenja zakona policija je probila blokade koje su po prometnicama u cijeloj državi postavili simpatizeri DF-a pa je promet u Podgorici i drugim gradovima normaliziran.

Mitropolija crnogorsko-primorska priopćila je da pravoslavci u Crnoj Gori dočekuju jedan od najtužnijih Božića u novijoj povijesti. Episkop Joanikije je istaknuo da borba nije prestala, već će samo poprimiti malo drugačije oblike.

– Mi ćemo se organizirati. U svim krajevima, u svim gradovima, u svim selima, formirat ćemo odbore i bratstva za obranu svetinja. Ne možemo dopustiti skrnavljenje svetinja koje su naši preci Bogu posvećivali i da one padnu u ruke bezbožnika, poručio je Joanikije.

Zakonom je predviđeno da se državi vraćaju vjerski objekti i zemljište kojim se vjerske zajednice koriste na teritoriju Crne Gore, a za koje se utvrdi da su izgrađeni sredstvima države ili su bili u njezinu vlasništvu do 1. prosinca 1918. godine.

Prijedlog je podržala Crnogorska pravoslavna crkva koja smatra da će njime biti vraćena SPC protiv CPCimovina nezakonito prepisana SPC-u, koji u Crnoj Gori ima u vlasništvu 66 uglavnom srednjovjekovnih manastira, desetke crkava i drugih nekretnina.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.