Veličanstvena proslava Božića u Imotskoj krajini: pogledajte Žive jaslice kojima su Proložani taknuli srca svojih prijatelja iz svakog kutka biokovskog zaleđa

Vrijeme:1 min, 33 sec
Nekoliko tisuća razdraganih gledatelja, više od dvjesto kostimiranih glumaca amatera, grandiozna scena i atmosfera nabijena emocijama.

 

To je samo mali dio onoga što se u Božić na večer događalo u Prološcu ispod starog mosta Šarampova na prikazu dvadesetih jubilarnih Živih jaslica. Višemjesečni trud proloških entuzijasta predvođenih Milanom Maršićem Kubalom u potpunosti se isplatio

Na jedinstven način upotpunili su ionako emocijama nabijenu atmosferu Božića u Imotskoj krajini i svome Prološcu.

Scena u koritu rijeke Suvaje podsjećala je na Biblijski Betlehem, drvene kućice židovskih pastira obasjane su vatrama,a stada koza ,ovaca ,pasla su oko njih. Žuborila je voda koja se još zbog nedavnih kiša spuštala iz grandioznog kanjona Badnjevice,a mali potoci u polupresušenom koritu rijeke Suvaje premošćeni su malim drvenim mostićima, rukotvorinama majstora Kubaline ekipe.

I kada su se počele redati Biblijske scene popisa stanovništva, navještenja anđela Mariji i Josipu,(supružnici Daniela i Ivica Bajić), njihov dolazak u štalicu na mitskom magaretu,pa rođenje sina im Isusa ( mali njihov sin Noa Ante) i onda prasak oduševljenja i pjesma brojnih anđela i pučkog zbora župne crkve. Slijedi klanjanje pastira, dolazak sveta Tri kralja,odlazak u Herodove ( Vukas Župić) dvore, darovi Malom Isusu. Veličanstvene scene na otvorenom, kostimi kao u nekim spektakularnim filmovima.

Kada su scenom korita rijeke Suvaje prodefilirali članovi Svete Obitelji od prvih jaslica 2000. godine (obitelj Kraljević) njih devetnaest i kada se prolomio pljesak bijaše to i veličanstveni završetak divne Božićne večeri u Prološcu. Još kada je nebom zaparao vatromet i Vukas Župić zapjevao onu “Božić je moj se narod raduje” odjekivala je Božićna pjesma cijelim Prološcem. U goste Proložanima dođoše i njihovi prijatelji iz Tugara. Bijahu fascinirani onima što doživješe.

Ponovimo, dvadesete Žive prološke jaslice po broju sudionika, broju publike, dostojanstvenom ugođaju nadmašile su sve dosadašnje.Proložani su na najljepši način čestitali Božić svojima iz svakog kutka Imotske krajine.


 

 

https://radioimotski.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)