KONSTITUIRANO FISKALNO VIJEĆE BiH: Usuglašeno prvo povećanje proračuna BiH nakon sedam godina

Vrijeme:1 min, 53 sec

Na konstituirajućoj sjednici Fiskalnog vijeća Bosne i Hercegovine, danas u Sarajevu, usvojen je Globalni fiskalni okvir za razdoblje 2020-2022. godina.

– Ono što je svakako najvažnija točka i što je često najvažnija tema pred kraj svake godine je usvajanje Globalnog fiskalnog okvira za buduće vremensko razdoblje. Mi smo danas, na prijedlog Savjetodavne skupine Fiskalnog vijeća, koja je pripremila Globalni fiskalni okvir za razdoblje 2020-2022. godina, usvojili Globalni fiskalni okvir – izjavio je novinarima predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija nakon sjednice, prenosi Fena.

Po njegovim riječima, najvažnija tema koja se kod usvajanja Globalnog fiskalnog okvira razmatra jeste pitanje kolika razina sredstava pripada zajedničkim institucijama s Jedinstvenog računa Uprave za neizravno oporezivanje, „jer entiteti dobivaju onoliko sredstava koliko se prikupi, mogu i više i manje od onoga što se definira“.

– Postojala su dva prijedloga Savjetodavne skupine, da s Jedinstvenog računa Uprave zajedničkim institucijama, odnosno proračunu BiH pripada 750 ili 780 milijuna KM. Jučer je na sastancima definitivno usuglašeno s premijerima da će s Jedinstvenog računa ove godine proračunu BiH biti izdvojeno 780 milijuna KM – naveo je Tegeltija.

Dodao je da je „poslije sedam godina, došlo prvi put do korekcije tog okvira za proračun zajedničkih institucija, tako da će ukupan okvir proračuna s ovih 780 milijuna KM, iznositi 996 milijuna KM“.

– Poslije usvajanja Globalnog fiskalnog okvira stvorene su pretpostavke da možemo definitivno završiti proračun BiH za 2020. godinu – istaknuo je Tegeltija.

Kazao je da su na današnjoj sjednici završili neke stvari koje su ostale nezavršene s kraja 2018. i početka 2019. godine, a to je usvajanje Izvješća o izvršenju proračuna Fiskalnog vijeća za 2018. i proračun Fiskalnog vijeća za 2019. godinu.

– To su bile prve dvije točke koje smo usvojili – naveo je on.

Kako je rekao Tegeltija, Fiskalno vijeće je danas definiralo članove Savjetodavne skupine, koji predstavljaju vlade entiteta i Vijeće ministara BiH.

Po njegovim riječima, vlade entiteta su zadržale svoje stare članove Savjetodavne skupine, a on će imenovati neke od svojih suradnika u tu Savjetodavnu skupinu.

Konstituirajućoj sjednici Fiskalnog vijeća BiH prisustvovali su: predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, ministar financija i riznice BiH Vjekoslav Bevanda, premijeri Federacije BiH i Republike Srpske Fadil Novalić i Radovan Višković, ministrica financija RS Zora Vidović, dok ministrica financija FBiH Jelka Miličević nije bila prisutna.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)