SDA: Srbija nije jamac Daytonskog sporazuma

Vrijeme:1 min, 0 sec

Strategija obrane i nacionalne sigurnosti Srbije, koja je jučer predstavljena u Skupštini te zemlje, ukazuje da Srbija još uvijek pogrešno tumači Daytonski mirovni sporazum – priopćeno je iz Stranke demokratske akcije (SDA).

U priopćenju se navodi da tretiranje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, kao prioriteta u strategiji nacionalne obrane Srbije, predstavlja očiglednu zamjenu teza.

– BiH nikada nije ugrožavala suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, već je upravo bilo suprotno – navode iz SDA.

Dodaje se da unutarnji odnosi BiH nisu nikakva prijetnja obrani Srbije, „te njihovo uvrštavanje u strategiju obrane predstavlja još jedan izraz paternalističkog i agresivnog odnosa Ministarstva obrane Srbije prema BiH“.

– Srbija nije nikakav jamac Daytona, već je svojim potpisom samo priznala sudjelovanje u ratu u Bosni i Hercegovini. Jamci Daytonskog sporazuma su velike sile na čelu sa SAD-om, a pokušaj Ministarstva obrane Srbije da Srbiju svrsta u taj red velikih sila ukazuje samo na nerealne pretenzije službenog Beograda.

-Kada se već referira na Daytonski mirovni sporazum, Ministarstvo obrane treba prije svega u svoje akte uvrstiti prvi članak Daytonskog mirovnog sporazuma kojim je Srbija obavezana «suzdržavati od bilo kakvih akcija protiv teritorijalnog integriteta i političke neovisnosti Bosne i Hercegovine» – navodi se u priopćenju SDA.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)