ALARMANTNO: BiH za pet godina ostala bez 113.000 radnika

Vrijeme:2 min, 18 sec
– Sjeveroistočna Bosna, Posavina, Sanski Most, Bihać, Drvar i zapadna Hercegovina… prazne kuće, prazna sela. Lokalne vlasti su nemoćne, odlazi tko god može, snalazi se, mladi, stari, radno sposobni, cijele obitelji – kaže Zukić.

Za građane BiH, ali i cijelog zapadnog Balkana, Njemačka je obećana zemlja. Interes za radom i životom u Njemačkoj ne opada desetljećima, ali se s vremena na vrijeme povećava, kao što je sada slučaj, nakon što je Bundestag donio novi set zakona o useljenju.

Zakon bi trebao stupiti na snagu za tri i pol mjeseca (1. ožujka), a ima za cilj olakšati dolazak kvalificirane radne snage iz zemalja koje nisu u Europskoj uniji. Njemačkoj, izjavila je to kancelarka Angela Merkel, nedostaje gotovo milijun kvalificiranih radnika, piše Dnevni avaz.

Novi njemački zakon u BiH će potaknuti stare probleme s odlascima i iseljavanjem. Svjetska banka nedavno je objavila zabrinjavajuće podatke kako je našu zemlju do sada napustila gotovo polovica od ukupne populacije. Indikativno je da je među onima koji su otišli 55 posto visokokvalificiranog kadra.

Kada se uzmu i odlični uvjeti koje nude pojedine zemlje u EU, a posebno Njemačka, logično je da će se dramatični trend nastaviti.

Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić je za Avaz kazao kako našoj zemlji prijeti pravi egzodus stanovništva te kako to postaje nacionalni problem.

– Struka javno na to upozorava, ali država se oglušuje. BiH se odavno prazni, ostajemo bez stručne radne snage – kaže na Hadžić.

Ističe kako je pogoršan omjer radnika u odnosu na ukupni broj radne snage na nekih 82,5 posto.

– To je rezultat iseljavanja. Za pet godina BiH je ostala bez 113 tisuća radnika. Službeni podaci Eurostata pokazuju kako je u tih pet godina 155 tisuća građana BiH dobilo dozvole za boravak u zemljama EU, samo u prošloj godini oko 55 tisuća – naglašava Hadžić.

Ističe da je od 55 tisuća, 16 tisuća otišlo upravo u Njemačku.

– Njemačka je zemlja u koju najviše idu naši građani, a bojim se da će se to provedbom novog zakona o useljavanju još i povećati. Lakši ulazak u Njemačku, nestabilna politička situacija u BiH i eto odgovora. Ovdje nitko ne shvaća kakav nas problem čeka. Nije ni dovoljno što u nekim sektorima već nedostaje radne snage – dodaje Hadžić.

Situaciju na terenu zna predsjednica Unije za održivi povratak Mirhunisa Zukić.

– Sjeveroistočna Bosna, Posavina, Sanski Most, Bihać, Drvar i zapadna Hercegovina… prazne kuće, prazna sela. Lokalne vlasti su nemoćne, odlazi tko god može, snalazi se, mladi, stari, radno sposobni, cijele obitelji – kaže Zukić.

Najveća potražnja u Njemačkoj je u sektoru uslužnih djelatnosti, iza kojih slijede građevinarstvo i zdravstvo.

Najviše se traže radnici sa srednjom stručnom spremom, ali i dalje vlada velika potražnja za inženjerima u sektoru kemije, strojarstva i građevinarstva.

Istovremeno raste i potražnja za radnicima bez kvalifikacije.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo