DGOVORNOST PREUZELI TALIBANI: U Afganistanu ubijen američki vojnik

Vrijeme:1 min, 7 sec

Američki vojnik ubijen je u današnjoj akciji na sjeveru Afganistana, priopćila je američka vojska, a odgovornost za napad preuzeli su talibani. 

Prema politici američkog ministarstva obrane, ime ubijenog vojnika neće se objaviti prva 24 sata u kojem će roku o njegovoj smrti obavijestiti najbližu rodbinu.

Američke i afganistanske snage pogođene su improviziranom eksplozivnom napravom u okrugu Čardara u sjevernoj provinciji Kunduz dok su se spremali provesti napad, priopćio je glasnogovornik talibana.

“Naši borci ubili su pripadnika američkih snaga i ranili afganistanskog komandosa”, rekao je glasnogovornik u tekstualnoj poruci koja je uključivala fotografije krvavog ruksaka i iskaznice američkog vojnika, prenosi Reuters.

U ovoj godini u Afganistanu je poginulo 20 američkih vojnika

Od početka ove godine u Afganistanu je poginulo 20 američkih vojnika u sukobima.

Trenutno je u Afganistanu raspoređeno oko 12.000 američkih vojnika.

Napad je uslijedio nakon što su američki i talibanski pregovarači pauzirali pregovore zbog još jednog napada talibana na američku vojnu bazu Bagram u kojemu su ubijena dva civila, a više od 70 ih je ranjeno.

Prošli tjedan je američki posebni izaslanik za Afganistan Zalmaj Halilzad rekao da se pregovori SAD-a i talibana približavaju “važnoj fazi” mirovnog procesa u Afganistanu.

Pregovori su ponovno otvoreni ranije ovog mjeseca nakon što ih je američki predsjednik Donald Trump u rujnu zaustavio. Kao razlog je naveo ubojstvo američkog vojnika.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)