ZAVRŠNICA KAMPANJE ZA PREDSJEDNIKA HRVATSKE Za koga će glasati državljani Hrvatske u BiH?

Vrijeme:2 min, 27 sec

Posljednji je dan predizborne kampanje u Hrvatskoj, nakon čega slijedni predizborna šutnja, potom i sami izbori. Hrvati u BiH s iznimnom pozornošću prate svaki korak istaknutijih kandidata u nadi i želji da što više javnog prostora u RH bude posvećeno neravnopravnom položaju Hrvata u BiH želeći doznati kako na to gledaju njihovi kandidati

Piše: Branimir Galić, Hrvatski Medijski Servis

Aktualna predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pokazala je da je vrlo dobro involvirana u političke aspekte hrvatskog pitanja u BiH. U svojim je istupima i diplomatskim inicijativama afirmirala pitanja od krucijalnog značaja za postizanje jednakopravnosti Hrvata u BiH. Aktualna predsjednica RH u petogodišnjem mandatu nametnula se kao dužnosnica koja podržava rad hrvatskih kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih institucija u BiH, a zasigurno joj neće odnemoći niti podrška HDZ-a BiH. Međutim, javnost joj zamjera komunikacijske gafove i neke nespretno elaborirane izjave. Dio tradicionalno desno orijentiranih birača zamjera joj da ne promiče politike autentičnog HDZ-a te da primarno služi Washingtonu i Bruxellesu, tek onda Zagrebu.

Kandidat koalicije lijevo opredijeljenih stranaka za predsjednika RH, Zoran Milanović, zadobio je određene simpatije kod bh. Hrvata otklonom koji je učinio prema djelovanju političkoga Sarajeva te distanciranjem od politika koje provodi i zastupa drugi bošnjački član Predsjedništva BiH, Željko Komšić. Također je, kao premijer, često posjećivao mjesta u kojima Hrvati u BiH žive, podržavao rad znanstvenih, obrazovnih, kulturnih institucija… S druge strane, ogroman uteg pri dobivanju značajnije podrške među bh. Hrvatima daju mu osobe kojima se (svjesno ili nesvjesno) okružio i s kojima se navedeni birači nikako ne mogu identificirati. Također ne treba zaboraviti ni izjave političara u RH, koji agitiraju za Milanovića, a tiču se vrlo negativnog odnosa prema čelnim ljudima HVO-a, ulozi Hrvatske u ratu u BiH…

Miroslav Škoro kandidat je s kojim se birači u BiH mogu identificirati jer im se spomenuti vrlo lako približi kroz svoju glazbu. Neki u njemu vide osobu koja bi trebala biti kandidat tradicionalnog HDZ-ovog biračkog tijela. Međutim, Škoro se kroz svoje istupe (posebno prilikom sučeljavanja na HRT-u) pokazao kao kandidat koji dovoljno ne poznaje problematiku koja je Hrvate dovela u neravnopravan položaj u BiH. Elaboracija koju je ponudio gledateljima djelovala je poprilično neuvjerljivo, a u prilog mu (s pozicije Hrvata u BiH) ne ide niti podrška koju mu daje Zlatko Hasanbegović, simpatizer „oca“ Bošnjaka – Alije Izetbegovića i tzv. Armije BiH.

Kandidat koji, također, zna nešto više o položaju Hrvata u BiH je i Anto Đapić. Ipak, čini se da je njegova politička karijera pluskvamperfekt (prošlo svršeno vrijeme) pa je prilično nepotrebno trošiti retke na analizu njegovog programa.

Kako god bilo, svi oni bh. Hrvati koji imaju realnu mogućnost izaći na birališta to bi trebali i učiniti i glasovati za onog kandidata koji im je po habitusu najbliži. Jedino tako će moći izravno utjecati na pitanje tko će tijekom sljedećih pet godina stolovati na Pantovčaku, a samim time i imati ustavnu obavezu skrbiti se za prava bh. Hrvata.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)