SVETAC DANA”Očekivanja poroda Blažene Djevice Marije”

Vrijeme:1 min, 41 sec

Današnji blagdan nas želi potaknuti na još dublje proživljavanje otajstva Božića

Crkva danas slavi blagdan Očekivanja poroda Blažene Djevice Marije, jer nas od Božića dijeli još osam dana.Timenas želi potaknuti na još dublje proživljavanje otajstva Božića. Još u 7. stoljeću u Španjolskoj se, prema odluci Toledskoga sabora, na današnji dan slavio blagdan Navještenja Blažene Djevice Marije. Do takve je odluke došlo zato što dan 25. ožujka obično pada u korizmu ili na sam Uskrs, a ti dani nisu prikladni za marijanske blagdane. Ipak, kasnije su i španjolske Crkve prihvatile način slavljenja prema običajima rimske Crkve.

Da današnji dan ne bi ostao bez blagdanskog ozračja, najprije je španjolska Crkva uvela blagdan Očekivanja poroda Blažene Djevice Marije, a papa Grgur XIII. 1573. godine svojim je pismom potvrdio slavljenje ovoga blagdana. Prihvatila ga je poslije i cijela Crkva. Toledski nadbiskup sv. Ildefonz je s naročitom ljubavlju svetkovao blagdan Očekivanja poroda Bl. Djevice Marije. U zadnjim godinama svoga života jednom je svečano u procesiji ušao u svoju katedralu 17. prosinca da uoči Gospina blagdana sa svećenicima obavi jutarnju molitvu. Katedralu je najedanput posve ispunila neobična svjetlost, a na biskupskom tronu opazili su Mariju, okruženu anđelima i svecima. Tada je Ona ljubazno pozvala Ildefonza da joj se približi. Kad je on to učinio, Gospa je pohvalila njegovu vjernost u biskupskoj službi te mu stavila na ramena novi plašt da ga obuče na njezin blagdan Očekivanja poroda Blažene Djevice Marije.

S današnjim blagdanom Očekivanja poroda Blažene Djevice Marije u Crkvi se počinju moliti tzv. O-antifone koje naznačuju uzdisaje i želje Staroga zavjeta za Spasiteljem. Blagdan se osobito proširio u krajevima pod Mletačkom Republikom te na području Papinske Države.

Današnji blagdan poziva nas da obnovimo vjeru u Marijino djevičanstvo. Vjerujemo da je Marija sačuvala djevičanstvo prije poroda, u porodu i poslije poroda. Ta je vjera stara koliko i Crkva jer već u apostolskom vjerovanju ispovijedamo: “Rođen od Marije Djevice”. Tu je vjeru svečano ispovjedio i II. vatikanski sabor u Dogmatskoj konstituciji o Crkvi.

 

hkm.hr/ https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori