OTKRIVEN PLAN KINESKO-IZRAELSKOG KONZORCIJA ZA ALUMINIJ: Evo koliko radnika planiraju zaposliti, koliko bi investirali, kolike bi bile plaće…

Vrijeme:2 min, 48 sec
Mjesecima se vode pregovori s potencijalnim investitorom za spas mostarskog Aluminija. Večernji list ekskluzivno donosi sadržaj nove ponude koju je Izraelsko-kineski konzorcij dostavio Vladi Federacije BiH, premijeru Fadilu Novaliću, dopremijerki Jelki Milićević, ministru energetike Nerminu Džindiću, predsjedniku Nadzornog odbora Aluminij Zdenku Klepiću, direktoru Aluminija Draženu Pandži te Skupštini i Nadzornom odboru.

 

Dokument pod nazivom: Konačni Memorandum za uzimanje u zakup Aluminij d.d. Mostar sačinjen je kako doznaje “Večernji list” od strane novoregistrirane tvrtke u BiH Aluminij Industries d.o.o. koja je dio M.T. Abraham Group S.A. Nova ponuda je sačinjena u suradnji s China Machinery Engineering Corporation & China Nonferrous Metal Industry’s Foreign Engineering & Construction Co., Ltd.

Ovaj dokument koji nosi oznaku “povjerljivo” napravljen je 9. prosinca, a prema saznanjima 12. prosinca poslan je navedenim institucijama i pojedincima. Kako javnost u BiH špekulira što je dio ponude, što to ovaj konzorcij želi s Aluminijem i nudi objavljujemo cjelokupan sadržaj nove ponude, dokumenta na 23 stranice. Nova tvrtka koju je ovaj konzorcij zainteresiran za preuzimanje i spas Aluminija nedavno registrirao donosi detaljan plan u naredne tri godine što planiraju učiniti, koliko novca uložiti, što prvo pokrenuti… te navode i pojedine stavke u kojima navode kako je nužna potpora Vlade Federacije BiH. Precizno su opisani po fazama koraci od zapošljavanja, razvoja, najma tvornice i druge pojedinosti u kratkoročnom i dugoročnom razdoblju.

Tako npr. u aktiviranju ljevaonice odmah nakon aktiviranja sporazuma planiraju zaposliti 80 radnika iz tvornice, te dodatno nakon toga 90 do 100 radnika. Zaposliti 90-120 stalnih zaposlenika na puno radno vrijeme za pogon Anoda tijekom 2020, ako se svi uvjeti ispune. Tijekom prve godine, očekivana prosječna plaća je 1500 KM neto. U aktiviranju ljevaonice plan je 2020 godine imati 180-300 uposlenika na puno radno vrijeme, ako priprema ili otvaranje pogona Anoda se dogodi i nove peći ugrade, te tako dođe do većeg rasta za Ljevaonicu. Za 2021. Godinu plan je 340 uposlenika na puno radno vrijeme.

Druga faza plana kako se navodi u ponudi uključuje unaprjeđenje ljevaonice, izgradnju novih proizvodnih linija konačnih proizvoda koji će biti u skladu sa zahtjevima tržišta. Nove linije će stvoriti prostor za stvaranje novih radnih mjesta i omogućiti će tvornici zapošljavanje više radnika, naznačeno je.

U ponudi se ističe kako bi tvornica pod njihovim vođenjem izravno I neizravno utjecala na više od 15.000 radnih mjesta u regiji. Jamče osiguranje prodora na nova tržišta poput Rusije, Kine i Izraela.

Planirana je i neovisna opskrba energijom izgradnjom Solarne i vjetroelektrane obnovljive energije, koje će omogućiti postojanu opskrbu tvornice, a neće ovisiti o promjenama u cijenama tržišta, te će stoga garantirati stabilnost i nastavak postojanja tvornice, navodi se. Od Vlade traže koncesiju i licencu novoj tvrtki, oslobađanje carina, poticanje zapošljavanje mjerama koje već provodi Vlada, korištenje poreznih olakšica… Nova tvrtka “Aluminij Industries d.o.o.” koju je ova Grupacija registrirala u BiH će vršiti zakup Aluminija.

Milijune eura planiraju uložiti u Aluminij, pojedinačno je opisano što i u kojim iznosima u aktiviranje ljevaonice, što elektrolize. U nastavku donosimo Konačni Memorandum za uzimanje u zakup Aluminij d.d. Mostar sačinjen od Aluminij Industries d.o.o., dio M.T. Abraham Group S.A. u suradnji s China Machinery Engineering Corporation & China Nonferrous Metal Industry’s Foreign Engineering & Construction Co., Ltd.

MTA Konacna Prezentacija by Robert Jurišić on Scribd.

 

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)