GRČKA PUCA PO ŠAVOVIMA: U BiH bi na proljeće moglo stići 90.000 migranata

Vrijeme:1 min, 52 sec

Unatoč zimskim vremenskim uvjetima, u Grčku svakodnevno pristižu novi migranti. Samo u rujnu u Grčku je stiglo 10.551 osoba, od kojih će većina tražiti azil. Nova grčka vlada desnog centra našla se pod rastućim pritiskom da zauzme oštriji stav spram dolazaka u odnosu na prethodni sastav. Premijer Kyriakos Mitsotakis zatražio je od EU da pokaže više solidarnosti prema Grčkoj, kao i drugim zemljama na ”prvoj crti” poput Turske koje pokušavaju izaći nakraj sa stotinama tisuća migranata i izbjeglica, piše Dnevni avaz.

Svježi podaci pokazuju kako se samo na otocima Samos, Lezbos, Čios, Kos i Leros nalazi 40.000 muškaraca, žena i djece. Oni su uglavnom smješteni u prebukiranim kampovima dizajniranim za mnogo manju brojnost. Vlada je do sada uspjela prebaciti samo 10.000 osoba u unutrašnjost u nastojanju da barem donekle relaksira situaciju na otocima.

Službena Atena smatra da Bruxelles mora što prije prepoznati potrebu da i druge zemlje članice EU preuzmu jednake dijelove ”tereta” azilanata.

Premijer Mitsotakis je prošli tjedan kazao Europskoj komisiji da je Grčka ”dostigla svoj limit” i da više sama ne može upravljati problemom.

– Ovo nije grčko-turski problem. Radi se o problemu Europske unije u cjelini i od vas tražimo pomoć, kao i čvrst stav EU – kazao je Mitsotakis EU dužnosnicima prilikom njihovog posjeta Ateni.

Prema podacima UNHCR-a, trenutno se u Grčkoj nalazi oko 90.000 izbjeglica, što je više nego ukupan broj azilanata registriran u Italiji, Španjolskoj, Malti i Cipru.

Cipar se, također, suočio s velikim brojem dolazaka i u odnosu na druge EU zemlje prednjači po broju zahtjeva za azil po glavi stanovnika.

– Po trenutnoj dinamici, Cipar će u narednih pet godina imati oko 100.000 izbjeglica i migranata – tvrdi ministar unutarnjih poslova Konstantinos Petrides i napominje kako se radi o skromnoj procjeni te da je to ”mnogo ljudi za zemlju veličine Cipra”.

Istovremeno, turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan nastavlja upozoravati da će ”otvoriti vrata” za izbjeglice prema Europi.

Više od četiri milijuna izbjeglica iz Sirije je registrirano u Turskoj, a stav domaćeg stanovništva i vlasti prema azilantima je značajno promijenjen zbog ekonomske krize i nezaposlenosti u zemlji.

EU nastavlja obećavati ”zajedničku strategiju” na temelju koje bi zemlje članice konfrontirale fenomen koji nema namjeru usporiti niti nestati, piše Guardian.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori