Angela Merkel:Neophodni radnici iz zemalja koje nisu članice EU

0

Njemačka se nada da će regrutovati kvalifikovane radnike van EU kako bi spriječila kompanije da se presele u inostranstvo. Berlin traži radnike iz zemalja poput Meksika, Vijetnama i Indije kako bi popunio prazninu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel iskoristila je svoj redovni subotnji podkast da alarmira javnost zbog nedostatka kvalifikovane radne snage u državi, rekavši da bi to moglo natjerati kompanije da se presele u inostranstvo.

„Znamo da mnogi sektori i kompanije traže kvalifikovane radnike”, rekla je Merkel. „Bez dovoljno kvalifikovanih radnika Njemačka kao poslovna lokacija ne može biti uspješna”.

„Zato je neophodno da uložimo sve napore da zaposlimo dovoljan broj stručnjaka. U suprotnom, kompanije će morati da se sele – a, naravno, to ne želimo.”

Upozorenje kancelarke dolazi uoči samita o tom pitanju između predstavnika vlade, poslodavaca i sindikata u ponedjeljak u Berlinu.

Kvalifikovani radnici koji nisu iz EU

Posao u Njemačkoj – sve informacije na jednom mjestu

Njemačka želi da riješi nedostatak stručnjaka pružanjem „dobre obuke za što veći broj ljudi”, rekla je Merkel. U isto vrijeme, Berlin želi da zaposli kvalifikovane ljude iz drugih zemalja Evropske unije i i van nje.

U Njemačkoj već radi 2,5 miliona ljudi iz zemalja EU. „Ali to nije dovoljno i zato takođe moramo tražiti kvalifikovane radnike izvan Evropske unije”, rekla je Merkel.

Zakon o imigraciji kvalifikovanih radnika koji stupa na snagu 1. marta 2020. godine ima za cilj da olakša dolazak u Njemačku kvalifikovanim radnicima iz zemalja koje nisu članice EU.

Meksiko i Azija

Samit u ponedjeljak baviće se pitanjem kako najbolje primijeniti novi zakon o kvalifikovanoj imigraciji, uz memorandum o razumijevanju koji će biti usvojen na kraju sastanka. Nacrt dokumenta, koji je citirala grupa novinara Redaktionsnetzverk Deutschland (RND), pozvao je državu da angažuje dodatno osoblje i organizuje centralu koja bi pomogla da se ubrza procesuiranje viza. Takođe je rečeno da treba proširiti ponudu za kurseve njemačkog jezika tako da potencijalni kvalifikovani radnici mogu da ih završe u svojim zemljama porijekla.

Njegovatelji u Njemačkoj:”Teže jeste,ali se mnogo više zaradi”

Njemačkoj su najviše potrebni inženjeri elektrotehnike, metalski inženjeri i inženjeri mehatronike, kuhari, medicinske sestre, nhegovatelji, IT stručnjaci, programeri. Njemačka vlada je nastojala da privuče stručnjake iz Meksika, Filipina, Brazila, Indije i Vijetnama.

Ministar rada Hubertus Hajl nastojao je ublaži zabrinutost u dijelu stanivništva koje je nepovjerljivo prema imigrantima, rekavši za Augsburger algemajne da se ovaj potez vlade – regrutovanje stručanjaka – ne odnosi na nekontrolisanu imigraciju, već na kvalifikovane ljude koji su potrebni kako bi Njemačka mogla da ostane ekonomski jaka i u budućnosti.

 

dw.com/ https://www.dw.com/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara