VIDEO/ BISKUP ČULE JE “HERCEGOVAČKI STEPINAC” Komunističke vlasti ubile su 14 od 35 dijecezanskih svećenika u Hercegovini

Vrijeme:3 min, 9 sec

„Kolar između srpa i čekića“ naziv je knjige autorice dr. Marine Beus koja govori o stradaju dijecezanskih svećenika od komunističkih vlasti na prostoru Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije. Djelo na poseban način govori o stradanju „hercegovačkog Stepinca“, biskupa Petra Čule koji je od strane komunističkih vlasti proživljavao užasne torture, izvijestio je Dnevnik RTV Herceg-Bosne, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Katedralna dvorana Mostaru bila je premala za sve one koji su željeli čuti nešto o stradanju dijecezanskih svećenika od strane jugo-komunističkih vlasti. Taj je red u dvije navedene biskupije brojao 35 svećenika za vrijeme Drugog svjetskog rata i poraća. Od njih 35 komunisti su ih ubili 14 što iznosi gotovo pola tadašnje zajednice dijecezanskih svećenika.

Okolnosti stradanja Čule teže od Stepinca

O ovoj temi vrlo malo zna katolički puk kao i studenti povijesti, istaknula je autorica knjige doc. dr. Marina Beus.

-Cilj knjige bio je u široj javnosti proširiti pitanje stradanja dijecezanskih svećenika pa i samog procesa koji je vođen hijerarhijskog vrha Katoličke crkve, posebno biskupa Petra Čule i delegata koji su ga, nakon njegovog uhićenja, naslijedili, don Mate Nuića i don Andrije Majića, naglasila je autorica Beus.

Knjiga posebno obrađuje stradanje biskupa Čule, koji je od strane komunističkih vlasti proživljavao torture, kao i blaženi Alojzije Stepinac, stoga ga često nazivaju i hercegovačkim Stepincem. On je bio osuđen na 11 i pol godina zatvora, a kako su se komunisti prema njemu odnosili javnost malo zna.

-S obzirom na to da je on biskup, prema jednoj takvoj osobi trebalo se imati respekta. Sama činjenica kako su Čulu odvozili iz zatvora u zatvor, npr. iz Zenice u Sremsku Mitrovici u vagonu za stoku. Ili ono što su mu radili za vrijeme dok je bio u Zenici, radio je u bačvari kao teški fizički radnik, kazao je povjesničar don Božo Goluža.

Beus ističe da su okolnosti u kojima je biskup Čule služio zatvorsku kaznu bile daleko teže od onoga što je proživljavao bl. Stepinac, dakako u smanjujući pri tome Stepinčevo mučeništvo.

„Okolnosti u kojima je don Petar Čule služio zatvorsku kaznu bile su daleko teže. Stepinac je, istina zbog svjetske javnosti, imao privilegij, odnosno izdržavao je kaznu po povoljnijim uvjetima“, kazala je Beus.

don Ilija Tomas nije ratni Zločinac

U knjizi se spominju svi svećenici koji su stradali od tadašnje vlasti, a među njima je i župnik iz Klepaca, don Ilija Tomas. Njega su partizani usmrtili na okrutan način optuživši ga kako je bio ustaški svećenik i vojnik.

„Don Ilija Tomas je u početku rata uistinu organizirao ljude za obranu i to je činjenica. Međutim, to je trajalo svega mjesec dana i u to vrijeme, dok je don Ilija na neki način bio na čelu te obrane, nikomu ni vlas s glave nije pala. Prema tome, nikomu se ništa nije dogodilo. Nakon toga su drugi ljudi preuzeli upravu, i civilnu i vojnu, a on s time zapravo nema nikakve veze“, rekao je Goluža te dodao.

-Štoviše, dok su skupinu Srba odveli u Šurmance, on je pošao u Mostar do generala da traži milost za te ljude. Poslije je bilo svjedoka koji su govorili da ih je don Ilija Tomas cijelo vrijeme branio. Neki su izdavali knjige na tu temu i don Iliju predstavljali kao ratnog zločinca, što je historiografski potpuno neopravdano, istaknuo je Goluža.

Nakon Drugog svjetskog rata Hrvati su nosili pečat poraženog i zločinačkog naroda te su upravo Hrvati koji su nakon završetka istog rata najviše stradali od komunističkih vlasti. Komunisti nisu oklijevali pa su braneći svoju ideologiju na prostoru BiH ubili preko sto katoličkih svećenika, a isto toliko ih je završilo u zatvoru jer su ih ondašnje vlasti smatrale državnim neprijateljima, zaključuje se u prilogu Dnevnika RTV Herceg-Bosne.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)