OČEKUJE SE JOŠ 256: Iz Sirije i Iraka u BiH se vratilo devet opasnih terorista ISIL-a

Vrijeme:1 min, 20 sec

Dok mnoge zemlje EU i dalje odbijaju primiti svoje državljane koji su ratovali na strani terorističke organizacije Islamske države i nalaze se u logorima i zatvorima pod kontrolom Kurda u Siriji, BiH je počela primati svoje deportirane državljane.

Devetorica muškaraca, pripadnika terorističke organizacije Islamska država, odmah po slijetanju zrakoplova na sarajevski aerodrom trebali su biti uhićeni i predani u nadležnost Tužiteljstva BiH, piše Večernji list.

Devetorica opasnih terorista su Armin Čurt, Senad Kasupović, Jasmin Keserović, Emir Ališić, Miralem Berbić, Hamza Labidi, Muharem Dunić, Emir Markota i Armin Dželko. Uz njih iz Sirije će deportirati još sedam žena i 15 djece, a očekuje se dolazak još 256 terorista koji su ratovali na strani ISIL-a.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je da će “svi oni biti osumnjičeni za kaznena djela organiziranja terorističke skupine u vezi s kaznenim djelima protuzakonitog formiranja i pridruživanja paravojnim ili parapolicijskim formacijama” i da svi teroristi idu izravno u zatvor.

Za žene i djecu predviđene su sigurnosne provjere uz utvrđivanje identiteta kao i medicinski pregledi te će biti smješteni u Delijašu kod Sarajeva gdje se nalazi azilantski centar.

Sva devetorica koja stižu u BiH pripadaju skupini Nusreta Imamovića, vehabijskog vođe iz Gornje Maoče, koji već pet godina ratuje za Islamsku državu. Među njima najopasniji su Armin Čurti i Jasmin Keserović, koji je javnim videoporukama u ime Islamske države pozivao na ubojstva po SAD-u.

– Sve osobe koje dolaze u BiH iz Sirije su opasne. To su ljudi koji su prošli obuku i sudjelovali u terorističkim akcijama – rekao je stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)