SVETAC DANA”Sveti Saba”

Vrijeme:1 min, 48 sec

 

utorak, 5. prosinca 2023

Jedan od značajnih osnivača i promicatelja redovničkog života na kršćanskom Istoku.

‘Pustinjak iz petog stoljeća,

u istočne svece spada.

Čuveni samostan osniva

kraj Jeruzalema grada.’

Ovi stihovi najavljuju svetoga Sabu koji je uz sv. Pahomija i sv. Bazilija, bio najveći promicatelj redovništva i monaštva na Istoku. Rodio se 439. u Mutalaski, blizu Cezareje Kapadocijske (Mala Azija, danas središnja Anatolija u Turskoj). Otac mu je bio rimski časnik. Kad mu je otac premješten u Egipat, ostavio je petogodišnjeg sina na brizi ženinog brata, dječakovog ujaka. No, ujna nije trpjela dječaka pa je on pobjegao stricu, očevom bratu. To je izazavalo svađu među obiteljima pa se Saba s 8 godina sklonio u bazilijanski samostan. Sa 18 godina hodočasti u Svetu zemlju, došao je u Jeruzalem. U Aleksandriji se susreo s ocem koji ga je pokušao odgovoriti od redovničkog života, ali bez uspjeha. Sa 20 godina postao je duhovni učenik svetog Eutimija Velikog, a potom i svetog Teoktista. Od 30. godine živio je kao pustinjak u jednoj spilji, posvetio se molitvi i uzdržavao se izradom vrbovih košara za obližnji samostan. 

Nakon Eutimijeve smrti preuzeo je vodstvo više od 1000 redovnika i pustinjaka, a u obližnjim brdima osnivao je samostane, među njima 483. i glasoviti Mar Saba, u gudurama Cedrona, jugoistočno od Jeruzalema, na Istoku poznat kao „Velika lavra“. Kao opat toga samostana borio se protiv tadašnjih vjerskih zabluda. Pripisuju mu i bogoslužni red za čitavu crkvenu godinu, takozvani „jeruzalemski tipikon“, te redovničko pravilo koje nosi njegovo ime. Na glasu čudotvorac, prema predaji ozdravljivao je bolesnike, dozvao bi kišu u vrijeme suše, a u svojem samostanu stvorio izvor svježe vode.

Umro je u Jeruzalemu na današnji dan, 532, u dubokoj starosti od 93 godine. Istočna i zapadna Crkva časte ga kao sveca. U Rimu mu je u 9. st. sagrađena bazilika. Njegove relikvije dugo su se vremena nalazile u Veneciji. Papa Pavao VI. u znak svjedočenja kršćanske ljubavi i zbližavanja Istočne i Zapadne Crkve dopustio je da se relikvije prenesu u samostan Sv. Sabe u blizini Jeruzalema. Uz sv. Andriju, i današnji je svetac znak približavanja dviju odijeljenih Crkava.

Sv. Saba, moli za nas!

 

hkm.hr /Hrvatsko nebo

Odgovori