Objavljena lista kandidata za predsjednika Hrvatske

Vrijeme:1 min, 27 sec

U borbu za petogodišnji mandat na Pantovčaku kreće 11 kandidata, a to su Kolinda Grabar-Kitarović, Zoran Milanović, Miroslav Škoro, Mislav Kolakušić, Dario Juričan, Dejan Kovač, Katarina Peović, Dalija Orešković, Ivan Pernar, Anto Đapić te Nedjeljko Babić.

To znači da je Državno izborno povjerenstvo RH odbilo samo jednu kandidaturu i to onu nezavisnog Slobodana Midžića koji je predao samo vlastiti potpis, izvijestio je predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Đuro Sessa.

Za 11 kandidata i službeno počinje izborna promidžba koja će trajati 16 dana, odnosno do ponoći 20. prosinca kada nastupa izborna šutnja.

Prihvaćeno je i da GONG bude službeni promatrač na izborima.

Prema brojnosti kandidatura, ovogodišnji će predsjednički izbori biti u zlatnoj sredini, najviše ih je, 13, bilo 2004., najmanje, samo četiri, prije pet godina. Početkom novog stoljeća bilo je devet kandidatura, a 2009. godine 12.

Potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić-Križanić izvijestila je da prilikom pregleda potpisa nisu nađeni “dupli potpisi”, to jest da je netko potpisao za dva ili više kandidata.U pravovaljanim potpisima nije bio niti jedan “duplić”. Dakle, kada se provjeravalo, išlo se do 10.100 potpisa, a tu nije bilo “duplića”. Ako bi se našao on bi se “zacrvenio” te bi se uzimao prvi sljedeći potpis.

Dodala je da DIP prati cijelo vrijeme što se događa po pitanju izborne promidžbe na posebno otvorenim bankovnim računima kandidata za predsjednika.Biračima će biti dostupni prihodi i rashodi kao i popusti kod medijskog oglašavanja. Biračima će to prvi puta biti vidljivo sedam dana prije izbora. Kandidati će u informacijski sustav morati unijeti svoja izvješća o donacijama, rashodima i popustima pri medijskom oglašavanju.

Svaki kandidat na promidžbu smije potrošiti do osam milijuna kuna. U skladu s novim pravilima, posebno će morati iskazati trošak promidžbe na društvenim mrežama.

 

https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)