HRVATI ZATRAŽILI ZAŠTITU VITALNOG NACIONALNOG INTERESA: Vlast i oporba u RS ujedinjeni u legalizaciji pljačke stotina hektara zemlje i šuma

0
Pet HNS-ovih vijećnika u Klubu Hrvata Vijeća naroda Republike Srpske pokrenuli su mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama kojeg je usvojio entitetski parlament, saznaje Hrvatske Medijski Servis. Riječ je o tri vijećnika HDZ BiH i 2 vijećnika HDZ 1990., dok su troje hrvatskih vijećnika, Nada Tešanović iz SNSD-a, Zdenka Gojković iz Socijalističke partije i Dragana Mikić iz SDS-a bili protiv.

 

Inicijativu je pokrenuo Ivo Mijić iz HDZ BiH, a odluka o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa donesena je nakon sastanka i konzultacija s dopredsjednikom Republike Srpske Josipom Jerkovićem (HDZ BiH), što su uz Mijića podržali i druga dva vijećnika iz HDZ BiH; Ivo Kamenjašević i Davor Čordaš, te vijećnici HDZ 1990 Đuro Ivanović i Ivo Bošnjak.

-Riječ je o zakonu kojim se praktično legalizira otimačina zemlje i druge imovine koja se dogodila 1941. i 1951., od strane srpskih dobrovoljaca iz prvog svijetskog rata, gdje ima puno i crkvene zemlje, izjavio je za HMS izaslanik u Klubu Hrvata u Vijeću naroda RS Davor Čordaš.

Stupanjem na snagu spomenutog zakona praktično bi se prema Čordaševim riječima, onemogućio povratak otete zemlje i kroz budući zakon o restituciji, jer bi to zemljište bilo izuzeto od restitucije. Praktično zakonom o restituciji i dobrovoljačkim kompetencijama se legalizira pljačka imevine.

-Mi smatramo kako se ne može dozvoliti legalizacija pljačke i onemogućavanje da se kroz budući proces restitucije zemljište i druga imovina vrati stvarnim vlasnicima, kaže Čordaš za HMS, napominjući kako se radi o stotinama hektara zemljišta i šuma, koje su oteli srpski i crnogorski dragovoljci iz balkanskih i prvog svjetskog rata.

Za ovo su glasovale sve srpske stranke. Prvi put uz SNSD su bili i SDS i PDP.

Zanimljivo je, također kako su, prvi put jučer, i Klub Hrvata i Klub Bošnjaka bili protiv zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske među kojima je i onaj koji promovira prava naroda na samoopredjeljenje, te najavljuje i novi entitetski ustav, o kojem će se izjasniti i građani na referendumu, u slučaju izostanka reakcije na pokušaje “razgradnje” Dejtonskog sporazuma. Vladajući i oporba u Klubu Srba, i na ovom su pitanju, s druge strane, bili jedinstveni.

 

R.I./HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara