Dužnosnici međunarodne zajednice u BiH, s Čovićem i Izetbegovićem, dogovarali održavanje izbora u Mostaru

Vrijeme:1 min, 13 sec

Specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan, Matthew Palmer, američki veleposlanik Eric Nelson, šef Izaslanstva EU i specijalni predstavnik EU u BiH, veleposlanik Johann Sattler, visoki predstavnik Valentin Inzko, šefica Misije OSCE u BiH, veleposlanica Kathleen Kavalec i otpravnica poslova Veleposlanstva Velike Britanije Ruth Wiseman sastali su se danas Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH i s Bakirom Izetbegovićem, predsjednikom SDA, te razgovarali o žurnoj potrebi održavanja izbora u Mostaru, prenosi HMS.

Svi prisutni složili su se da se građanima Mostara predugo uskraćuje pravo glasa i da je potrebno poduzeti žurne korake kako bi građani ovog grada mogli glasovati na Lokalnim izborima 2020. godine.

“Europski sud za ljudska prava, u svojoj presudi o izborima u Mostaru, jasno je stavio do znanja da je Parlament odgovoran za rješavanje ovog zastoja. Kao dvije stranke koje su značajno zastupljene u Parlamentu i koje imaju snažnu bazu u Mostaru, SDA i HDZ BiH imaju posebno važnu ulogu u pronalaženju politički prihvatljivog rješenja koje se može pretvoriti u zakon prije raspisivanja izbora u svibnju 2020. godine”, poručili su predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

Na ovom sastanku, predstavnici međunarodne zajednice izrazili su spremnost da podrže inicijative, vođene na lokalnoj razini, kojima se nastoji doći do kompromisnog rješenja kojim bi se građanima Mostara ponovo osiguralo pravo glasovanja, kojim bi se odgovorilo na kršenja utvrđena presudama Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH i kojim bi se Mostar održao kao jedinstveni, multietnički grad.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)