SVETAC DANA “Sveti Franjo Ksaverski”

Vrijeme:2 min, 18 sec

 

03. prosinca

Isusovac i jedan od najvećih misionara svih vremena. Propovijedajući Evanđelje mnoge narode je obratio na kršćansku vjeru. Sv. Franjo Ksaverski, isusovac i jedan je od najvećih misionara svih vremena. Rođen je 7. travnja 1506. godine u obiteljskom dvorcu Xavier u kraljevini Navari (Španjolska). Od 1525. studirao je u Parizu i doktorirao 1529. Počeo je sanjariti o jednoj višoj karijeri, bogatoj prihodima u svojoj domovini. 

Kao student u Parizu upoznao je Ignacija Loyolu. On mu je često ponavljao riječi iz Evanđelja: “Što koristi čovjeku, ako dobije cijeli svijet, a izgubi svoj život” (Mk 8,36). Pod vodstvom Ignacija Loyole obavio je velike duhovne vježbe od 40 dana koje ga zauvijek upraviše prema Božjoj ljubavi i spasenju duša. Zajedno su osnovali prvi mali odred Družbe Isusove, a za svećenika je zaređen 1537. u Veneciji.  Kada je general Družbe sv. Ignacije zatražio misionare za Indiju, Franjo se spremno ukrcao na trgovačku lađu s časoslovom, krunicom i raspelom – svojim oružjem za “svetu borbu”.

Prva zemlja u kojoj je djelovao kao misionar bila je Goa u Indiji. Gubavi, bolesni i gladni zvali su ga “Veliki otac”. Iz Indije je krenuo dalje i misionario je u Indoneziji, Malaku, Molučkom otoku i Japanu, gdje je kao prvi misionar osnivao kršćanske zajednice. Propovijedao je na ulicama i cestama, njegovao bolesnike i nemoćnike, liječio gubavce. Nisu ga smetale ni strašne vrućine ni ubitačne hladnoće, a pješice je prelazio tisuće kilometara.

Prorok i čudotvorac, stišavao je oluje i ozdravljao neizlječive. Unatoč teškoćama s domorodačkim jezicima znao je obratiti i čitava naselja. Ta naselja i krajevi u kojima je djelovao, ostali su odani vjeri katoličkoj do dana današnjega. Razbolio se na plućima i preminuo na današnji dan, 3. prosinca 1552, na otoku San Tchao (Shangchuan), 14 kilometara od južne kineske obale u koju je želio doći, uvjeren da mnoge duše propadaju jer im nema tko navijestiti Krista. Blaženim ga je proglasio 1619. papa Pavao V, a svetim 1622. papa Grgur XV.  Tijelo mu je preneseno u Gou, a ruka mu je pohranjena u oltaru crkve Il Gesù u Rimu. Papa Pio XI. proglasio ga je zaštitnikom svih misija 1927. godine. Zaštitnik je misija, misionara i brodara. Slikari ga prikazuju u isusovačkom talaru s križem u ruci.

Molitva sv. Franji Ksaverskom

Sveti Franjo Ksaverski,
velike su potrebe Kraljevstva Božjeg u naše vrijeme.
Malo je radnika u vinogradu Gospodnjem;
velik je broj protivnika vjere.
Molimo te izmoli nam od Boga
svećeničkih i misijskih zvanja,
koja će širiti vjeru
i posredovati milost po Otkupiteljevoj Krvi.

Izmoli kršćanima milost da šire vjeru u Krista
životom i svjedočanstvom ljubavi prema bližnjima.
Neka poruka Božje ljubavi
dopre do svih ljudi na zemlji.
Milost Gospodina našega Isusa Krista,
ljubav Boga Oca i zajedništvo Duha Svetoga
neka sve ujedini u jednu vjeru. Amen.

 

hkm.hr /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)