Potpišite peticiju: Vrijeme je da prekinemo šutnju

Vrijeme:1 min, 53 sec

 

Hrvatski građani iz svojih medija nisu mogli čitati o novoj Rezoluciji Europskog parlamenta koja osuđuje totalitarne režime, govori o njihovim posljedicama danas i poziva nas na suočavanje s prošlošću.

Potpišite peticiju: Vrijeme je da prekinemo šutnju

Umjesto toga smo čitali kako će se kao strateški projekt javnim novcem obnoviti Titov Galeb i pretvoriti u muzej diktatora, kako je također javnim novcem financirana montaža natpisa Tito na labinski Šoht, te kako je gđa Yu, obožavateljica Tita kupila i planira obnoviti Kumrovec…

U Hrvatskoj se zločini komunizma prešućuju ili relativiziraju, žrtve ismijavaju, zločinci obožavaju, pa čak i opravdavaju masovni zločini….

Potpišite peticiju: Vrijeme je da prekinemo šutnju

Godine 2006., ponukan Rezolucijom Vijeća Europe Hrvatski je sabor u svojoj Deklaraciji o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnoga komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945. – 1990. rekao:

“Hrvatski sabor je uvjeren da su znanje i svijest ljudi o povijesnim zbivanjima jedan od preduvjeta da se izbjegnu slični zločini u budućnosti. Dapače, moralna procjena i osuda počinjenih zločina igraju važnu ulogu u edukaciji mladih naraštaja. Jasan stav međunarodne i nacionalnih zajednica prema prošlosti može i mora biti smjernica za naše buduće akcije.

Hrvatski sabor vjeruje da žrtve zločina totalitarnih komunističkih režima koje su još žive ili njihove obitelji, zaslužuju sućut, razumijevanje i priznanje za svoje patnje.”

Deklaracija Hrvatskog sabora danas je mrtvo slovo na papiru.

Potpišite peticiju: Vrijeme je da prekinemo šutnju

Zato tražimo od Vlade Republike Hrvatske da sukladno Rezolucijama Vijeća Europe i Europskog parlamenta i Deklaraciji Hrvatskog sabora razvije i provede sustavne politike povijesnog istraživanja, dokumentiranja i razvije kulturu sjećanja. Što je pogotovo važno za nove generacije.

Između ostalog predlažemo da Zakon o medijima predvidi obvezu javnih servisa prema kojoj će proizvoditi programe suočavanja s ovim bolnim temama.

Predlažemo osnivanje Memorijalnog centra žrtava totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945. – 1990. koji će imati dokumentacijski i edukativni karakter.

Potpišite i podijelite ovu peticiju hrvatskoj Vladi i poručite joj: Vrijeme je da prekinemo šutnju

30 godina nakon pada Berlinskog zida zaista je krajnje vrijeme da i u Hrvatskoj otklonimo strah i otpor suočavanju s totalitarnom prošlošću.

To smo dužni žrtvama, to smo dužni istini, to smo dužni budućim generacijama.

Potpišite i podijelite ovu peticiju hrvatskoj Vladi i poručite joj: Vrijeme je da prekinemo šutnju

Puno pozdrava,

Ana Marija i cijeli CitizrnGO tim

 Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)