Mektić o povratku ISIL-ovaca i njihovih obitelji u BiH: Odluka Predsjedništva BiH je bila neozbiljna

Vrijeme:1 min, 28 sec

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić komentirajući povratke bh. državljana sa stranih ratišta kazao je da će naša država primiti sve svoje državljane, ali dodao da je Predsjedništvo BiH donijelo neozbiljnu i brzopletu odluku.

“Prihvaćam obavezu da se naši državljani vrate jer su naši državljani i jer im se ne može zabraniti povratak po međunarodnim standardima”, rekao je Mektić.

On je istaknuo da ga je iznenadila odluka Predsjedništva BiH da u subotu u našu zemlju stiže grupa osoba sa sirijskog ratišta. Mektić je dodao da se trebaju utvrditi identiteti svih ljudi i njihova državljanstva te zdravstveno stanje.

“Mi pripremamo što možemo do subote. Mora se provjeriti njihovo zdravstveno stanje, pripremiti se moramo jer stižu maloljetne osobe, a ne znamo da li imaju pratnju ili ne. Kakve će ih porodice prihvatiti, što ako dijete od 12 godina smjestimo u radikaliziranu porodicu, što očekivati”, zapitao je Mektić.

On je odluku Predsjedništva BiH nazvao neozbiljnom.

“Neko je nekome htio da se odobri, da popravi svoj status na osnovu toga. Donijeli su odluku koju ne možemo pripremiti do subote nikako”, naglasio je Mektić.

Ministar sigurnosti smatra da sve razine vlasti moraju biti uključeni sinkronizirano u povratak radikalnih osoba.

“Neka donesu zaključak da prihvaćamo 500 ljudi, ali dajte da to radimo sinkronizirano, svi imaju svoj dio posla – i ministarstva i entiteti i županije i općine.

Ističući da se ne zna točan broj koliko djece stiže u BiH, Mektić je rekao da će trogodišnje dijete koje je ostalo bez roditelja i braće, prihvatiti djed i baka u Sarajevu, za koje je izvršena provjera.

Ako u subotu stigne i devet osoba s međunarodne potjernice kojima je određen pritvor, Mektić je rekao da će da će oni biti proslijeđeni Tužiteljstvu BiH, prenosi Klix.ba.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)