HMS OTKRIVA UNOSAN OBITELJSKI BIZNIS: Ekološke udruge Ahmeda Džubura dobivaju desetke tisuća maraka iz proračuna

Vrijeme:4 min, 48 sec

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, Ahmed Džubur (DF) obiteljski je povezan s čak 4 ekološke udruge s područja Mostara, koje redovito dobivaju sredstva na natječajima Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica te Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša, saznaje Hrvatski Medijski Servis.

Naime, radi se o mostarskim udrugama Ekološko udruženje „Flora“ Mostar, Ekološko udruženje „Oksigen“ Mostar, Udruženje za zaštitu okoliša „Izvor“ Mostar te Udruga građana Centar za energetsku efikasnost „Adlamar“ Mostar kojima su na čelu supruga Ahmeta Džubura, njegov sin, brat od Džuburove supruge, te njegova supruga (supruga Džuburovog šogora).

Prema informacijama do kojih je došao HMS, a isti su dostupni i na internetskim stranicama  spomenutih institucija, navedene udruge u proteklih 7 godina su dobivale značajna sredstva iz proračuna s gotovo svih razina vlasti.

Simptomatično je i to da se dvije udruge, „Adlamar“ i „Izvor“, kojima su na čelu Džuburov sin i supruga, nalaze na istoj adresi – Krajina br. 2a, Mostar!

Ekološke udruge dobile sredstva za povratnike i raseljene osobe

Sve četiri udruge (Flora, Oksigen, Adlamar i Izvor) dobile su sredstva za projekte Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica za 2017. godinu, iako je njihova registrirana djelatnost zaštita okoliša. Pitanje je jesu li ta sredstva opravdana. Prema bazi podataka jednog internetskog servisa, u koji je HMS imao uvid, Ekološko udruženje „Flora“ Mostar u 2017. godini imalo je ukupan prihod od 20.142,00 KM, od čega su  prihodi iz proračuna iznosili 18.082,00KM.

Rang lista potencijalnih korisnika za financiranje projekata udruga raseljenih osoba, povratnika i izbjeglica | Foto: Screenshot

Nadalje, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice koncem 2016. godine dodijelilo je grant sredstva iz programa pomoći nevladinim organizacijama koje se bave pitanjem raseljenih osoba, udrugama za zaštitu okoliša “Adlamar“ i „Izvor“, a na rezultatima natječaja udruge su poredane jedna ispod druge gdje se jasno vidi da su registrirane na istoj adresi. Na tom je natječaju „izvor“ dobio 5.000 KM dok je „Adlamaru“ pripalo 4.500 KM.

Rezultati natječaja Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH iz 2016., “Izvor” i “Adlamar” registrirani na istoj adresi | Foto: Screenshot

35.000 KM za revitalizaciju padina Blagaja

Najveći iznos ovim udrugama dodijelio je Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH. Tako, na osnovu Odluke o odabiru korisnika sredstava “Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH na osnovu provedenog Javnog poziva za sufinanciranje programa, projekata i sličnih aktivnosti iz oblasti zaštite okoliša javnih znanstvenih i visokoškolskih institucija, nevladinih udruženja i drugih neprofitnih organizacija” iz 2012. godine, Ekološko udruženje „Flora“ Mostar (vodi ju supruga Džuburovog šogora) dobiva 35.000 KM za projekt „Revitalizacija autohtone biljne populacije na padinama starog grada Blagaja“.

Rezultati natječaja Fonda za zaštitu okoliša FBiH iz 2012. godine | Foto: Screenshot

Na osnovu sličnog poziva Fonda za zaštitu okoliša FBiH iz 2018. godine UG Centar za energetsku efikasnost „Adlamar“ Mostar dobiva do 15.000 KM za projekt „Remedijacija onečišćenog tla u južnom dijelu Mostara upotrebom hiperakumulatora teških metala“.

“Adlamar” dobio sredstva od Fonda za zaštitu okoliša FBIH

Za kanjon Rakitnice 15.000 KM

Rezultati najnovijeg natječaja Fonda za zaštitu okoliša FBiH, na kojem su sudjelovale udruge „Flora i Oksigen“, objavljeni su u studenom ove godine. Ekološko udruženje „Oksigen Mostar“, za projekt „Raznolikost staništa sa aneksa i habitat direktive na istraživanom području kanjona rijeke Rakitnice“ dobiva potporu od 15.000,00 KM.

Na istom natječaju Ekološko udruženje „Flora“, za projekta „Dokazivanje statusa vrste Helichrisum italicum (Roth) G. Don. u smislu njene pripadnosti aneksu II Habitat direktive“ dobiva, također, 15.000,00 KM.

“Flora” i “Oksigen” i u studenom 2019. “zadovoljili” na natječaju Fonda za zaštitu okoliša FBiH | Foto: Screenshot

Podataka o provedbi navedenih projekata nema na internetskim stranicama Fond za zaštitu okoliša, pa se pitamo na koji način su utrošena odobrena sredstva i radi li se dosita o uhodanom i unosnom poslu šire obitelji Džubur.

“Snalaze” se i u turizmu

Podaci do kojih je došao HMS kažu da su udruge „Izvor“ i „Oksigen“ koncem 2017. godine dobile sredstva i od Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ. Ekološko udruženje „Oksigen“ Mostar, za projekt „Očuvanje, zaštita i revitalizacija srednjovjekovne blagajske tvrđave s ciljem razvoja eko turizma“ 4.000 KM. Također, i Udruženje za zaštitu okoliša „Izvor“ Mostar na istom javnom pozivu za projekt „Eco Virtour E vodič kroz eko destinacije HNK“ dobiva 3.000 KM. Zanimljivo, iako se radi o virtualnoj šetnji namijenjenoj internetskim korisnicima, kao što je naslovljeno u projektu, jedini rezultat internetskog pretraživanja o ovom projektu upravo je dodjela grant sredstava Ministarstva turizma, trgovine i zaštite okoliša HNŽ.

“Oksigen” i “Izvor” krajem 2017. godine dobili sredstva od Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ

Sve četiri Džuburove obiteljske udruge mogu se svesti pod isti zajednički nazivnik i po tome što ni jedna nema registriranu službenu internetsku stranicu i da rezultati “google” pretraživanja o njima vode do rezultata natječaja za dodjelu sredstava različitih institucija.

Blokada Uborka, smiljomanija, fašistička prijestolnica…

Podsjećamo, Ahmed Džubur zastupnik je u Federalnom parlamentu i Komšićev namjesnik za Hercegovinu. Dugogodišnji je dekan Agromediteranskog fakulteta Univerziteta u Mostaru, a bio je i rektor spomenutog sveučilišta. Najpoznatiji je kao stručnjak za proizvodnju smilja i autor monografske publikacije „Smilje“, jedan je od glavnih kreatora „smiljomanije“ u Hercegovini, a danas je proizvodnja ovog eteričnog ulja na izdisaju.

Džubur je nedavno, gostujući na jednoj sarajevskoj televiziji, gradonačelnika Mostara Ljubu Bešlića optužio za sustavnu urotu protiv sjevernog dijela Mostara kojega, kako tvrdi Džubur, želi trajno kontaminirati.

Dužnosnik Komšićevog DF-a praktički je priznao da stoji iza prosvjeda građana na deponiji Uborak kao i iza skupine ljudi iz južnih naselja Mostara koji se protive dogovorenoj trasi za izgradnju autoceste na koridoru Vc.

Ovaj političar, sveučilišni profesor i obiteljski eko-biznismen Mostar je nazvao neimenovanom neonacističkom prijestolnicom Europe, a glavni grad Češke – Prag, smjestio je u Slovačku.

 

B.G./HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)