Čović: U BiH ima još puno tragova ratnih ožiljaka, moramo zaštititi dostojanstvo naših branitelja

Vrijeme:3 min, 5 sec

U BiH ima još puno tragova ratnih ožiljaka koji teško zacjeljuju kod jednog dijela naše populacije, ovo što danas radimo treba biti dobar poticaj da zaštitimo i dostojanstvo naših branitelja i vrijednosti Domovinskog rata, na što moram posebno biti ponosni i to mora biti obilježje svake političke aktivnosti Hrvata u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u BiH, rekao je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH, HNS-a i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović, danas je na Kupresu održao sastanak i druženje s članovima predsjedništva središnjih Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Hrvatskog vijeća obrane Herceg-Bosne.

Sastanku su nazočili članovi predsjedništva središnjih Udruga koje su predvodili predsjednici Nikica Tomić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana HVO HB, Jasna Zlomislić, predsjednica Udruge obitelji poginulih Hrvatskih branitelja HVO HB, Lazar Martinović, predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO HB i Dragan Radić, predsjednik HVIDR-e.


Predstavnici Udruga izvijestili su predsjednika Čovića o aktivnostima koje se provode među braniteljskom populacijom. Naglašena je dobra suradnja i koordinacija unutar i između Udruga, kao i predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti svih razina s kojima Udruge usko surađuju, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Razgovaralo se i o aktualnoj situaciji i problemima pripadnika HVO, braniteljskim pravima i problemima te zakonima koji tretiraju braniteljska prava, kao i kako zakone prilagoditi da postanu dijelom sustavnih, a ne pojedinačnih rješenja. Govoreno je i o pokretanju inicijativa pri donošenju budućih zakona koji se odnose na braniteljsku populaciju.

Predsjedništvo Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Hrvatskog vijeća obrane Herceg-Bosne, uz zahvalu za sve učinjeno, predsjedniku Čoviću su dali punu potporu u daljnjem političkom radu i djelovanju, posebno zajedništvu koju je izgradio Hrvatski narodni sabor.

-Drago mi je da možemo zajedno danas sjesti i razgovarati onome što je neko vrijeme iza nas, naravno, napraviti i planove za narednu godinu. Ovo je jedan u nizu sastanaka koje redovito imam s našim Udrugama i njenim predsjednicima, mislim da godišnje imamo 4 ili 5 sastanak, gdje razgovaramo o svim temama koje su danas opterećenje u radu Udruga. Ima još jako mnogo problema koji nismo riješili, koliko god smo ponosni na sve ono što smo uradili. Svaka obitelj, svaki pojedinac ima neke svoje specifičnosti, mi o tome moramo voditi računa, naglasio je Čović.


-25 godina nakon rata i dalje se umnožavaju problemi, svekoliki, ali način na koji mi radimo, upravo na jedan legitiman, transparentan način, pokazujemo to i ovdje, trebamo nastaviti i ubuduće, posebno kad su u pitanju prava naše braniteljske populacije u Bosni i Hercegovini tako i Republici Hrvatskoj. Osobito u Bosni i Hercegovini ima još puno tragova ratnih ožiljaka koji teško zacjeljuju kod jednog dijela naše populacije, ovo što danas radimo treba biti dobar poticaj da zaštitimo i dostojanstvo naših branitelja i vrijednosti Domovinskog rata, na što moram posebno biti ponosni i to mora biti obilježje svake političke aktivnosti Hrvata u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u Bosni i Hercegovini, to je pravi razlog. Predblagdansko je vrijeme, vrijeme adventa, pa ćemo naravno uz ove razgovore koji će imati jednu svoju ozbiljnosti i planove za narednu godinu, biti u jednoj opuštenoj atmosferi, poručio je Čović u izjavi medijima.

-Puno je razloga za sastanak i zajedništvo svih Udruga, puno nas posla očekuje u narednom vremenu, stoga želimo poboljšati braniteljsko stanje i utjecati na ishode rezultata vezanih uz sva braniteljska pitanja. Prilikom formiranja vlasti, nadamo se da će ići i novi niz zakona koji će se odnositi na branitelje i članove njihovih obitelji. Sastankom ćemo nastojati doći i do zajedničkih rješenja kako bi bolje funkcionirali, posebno preko naših Odbora za branitelje i suradnje sa Hrvatskim narodnim saborom, rješavamo sva otvorena pitanja i nerješene stvari u braniteljskoj populaciji, poručio je Nikica Tomić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana HVO HB.

 

Večernji.ba/ https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori