VISOKI PREDSTAVNIK Inzko: Moja je obveza naglašavati UN-u aktivnosti koje nisu u skladu s Daytonom

Vrijeme:1 min, 12 sec
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ocijenio je da je imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara dobrodošao pomak i korak na koji je BiH čekala 13 mjeseci.

 

– Sada je deblokiran proces formiranja vlasti. Političari mogu početi da rade svoj pravi posao i fokusiraju se na reforme kako bi poboljšali život građana i poveli zemlju naprijed – istaknuo je Inzko.

Govoreći o Programu reformi BiH koji je usvojilo Predsjedništvo BiH, Inzko je naglasio da BiH treba provoditi ciljeve vanjske politike koje je sama donijela, te čini sve što je u skladu s tim i s njenim zakonskim obavezama.

– Kurs za BiH jasno je utvrđen Zakonom o obrani, Strategijom vanjskih poslova i odlukom Predsjedništva BiH – izjavio je Inzko za “Nezavisne novine”.

Odgovarajući na pitanje hoće li on biti posljednji visoki predstavnik, Inzko je rekao da je dobro poznato što je potrebno učiniti da bi OHR bio zatvoren.

– To znaju i vaši političari. Ako BiH želi da se manje oslanja na međunarodnu superviziju, svi ciljevi i uvjeti moraju brzo biti ispunjeni. Program pet plus dva za zatvaranje OHR-a moraju sprovesti političari, a ne OHR. Tada će osoba koja bude obavljala funkciju visokog predstavnika biti posljednji visoki predstavnik – dodao je Inzko.

On je rekao da u izvještajima Vijeću sigurnosti UN prezentira činjenično stanje, navodeći da je njegova obaveza da naglašava aktivnosti i odluke koje nisu u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom, prenosi Srna.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)