Slaven Bilić za Engleze govorio o ratu u Hrvatskoj i što je predsjednik Tuđman govorio sportašima

Vrijeme:2 min, 50 sec

West Bromwich Albion ove sezone niže sjajne nastupe u Championshipu, a mnogi zasluge za to pripisuju njihovom treneru, Slavenu Biliću. Bivši hrvatski izbornik za Sky Sports otkrio je detalje uspjeha, a govorio je i o svom životu te raspadu Jugoslavije.

Novinare je prvo zanimalo kako je izgledao njegov život u rodnom Splitu i Jugoslaviji.

“Imali smo kvalitetno obrazovanje i živjeli smo bogat život. Ipak, do raspada Jugoslavije je došlo jer smo željeli svoju državu. Ta ideja se javila kad je došlo do raspada SSSR-a, u našem gradu je vladala ratna atmosfera. Rat je bio 30-40 kilometara od Splita, a u njemu, hvala Bogu, samo par tjedana. Bez obzira na to, rat je loše utjecao na psihu svih nas jer je puno mladih bilo u vojsci. Ipak, nitko iz moje obitelji, kao ni ja, nije bio u ratu “, rekao je Bilić pa nastavio:

“Moj otac je doktor ekonomije, tako da smo brat i ja imali odlično obrazovanje i nismo oskudijevali. Odgajani smo tako da nam škola bude na prvom mjestu, ali moj otac je bio veliki ljubitelj nogometa. Nogometaši nisu morali u vojsku, ali je predsjednik Tuđman rekao da svaki sportaš u državi predstavlja svoju zemlju kao ambasador, tako smo nastavili igrati nogomet.”

Bilić je rodni grad napustio 1993. godine, kada je iz Hajduka prešao u Karlsruher za koji je nastupao naredne tri godine.

“U to vrijeme iz Hrvatske je otišao tko god je mogao pa sam tako učinio i ja. Otišao sam u Njemačku, drugi dečki uglavnom u Italiju, koja je tada bila nogometno fantastična, a u Englesku nismo mogli jer je ona tada bila prilično zatvorena za strance. U Premiershipu je tada bio tek poneki stranac, uglavnom iz Skandinavije”, rekao je Bilić pa dodao:

“Moj otac je oduvijek želio da igram u Engleskoj, ali kada sam odlazio iz zemlje, kao što sam rekao, ona nije bila otvorena za strance, pa sam tek nakon Europskog prvenstva 1996. godine uspio potpisati za West Ham. Kad sam se 2016. godine vratio u taj klub, osjetio sam neku čudnu emociju. To nije klišej, stvarno je poseban osjećaj biti trener kluba za koji si nastupao kao igrač. Moja prva trenerska sezona tamo bila je fantastična. Pored toga što smo pobjeđivali, igrali smo jako lijep nogomet. Bio sam jako ponosan na igrače i zaposlene u klubu zbog toga. Jedino ostaje žal što nismo izborili plasman na europsku scenu.”

Mnoge je iznenadilo kada je ljetos preuzeo WBA, koji se natječe u Championshipu, iako je imao reference i za prve razrede europskog nogometa.

“To je jedan staromodan klub, u najboljem smislu te riječi, koji gaji vrijednosti koje ja cijenim. Zvali su me i nakon par sati smo sve već dogovorili. Nisam znao što me točno tamo čeka, ali sam imao lijep osjećaj u vezi tog posla i nisam pogriješio. Naš trening-centar nije luksuzni hotel s pet zvjezdica, ali je lijep, čist i miriše na travu. U njemu imamo sve što nam treba”, rekao je Bilić pa nastavio:

Uprava je postavila cilj da se u sljedeće dvije do tri godine vratimo u Premiership, a ako to ostvarimo već ove sezone, bit će to sjajno. Nema pritiska. Klub želi što više mladih igrača rođenih u Velikoj Britaniji. Za sad smo uspjeli zadržati sve nogometaše koje smo željeli, a doveli smo i nove koji su odmah ‘kliknuli’ zbog čega sam posebno zadovoljan”, zaključio je Bilić.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Šport/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori