SARAJEVO/Mještani Blažuja napuštaju domove u strahu od migranata

Vrijeme:2 min, 22 sec

Vijest da će vojarna u Blažuju, nedaleko od Sarajeva, uskoro postati novi migrantski kamp u koji će biti dovezeni stanovnici neuvjetnog kampa Vučjak kod Bihaća, uplašila je brojne stanovnike ovog mjesta.

Uvjerila se u to ekipa portala Klix koja se zaputila na ovu lokaciju na koju bi, prema izjavama ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, za dvadeset dana trebali biti dovezeni prvi migranti iz Krajine.

Ograđeni objekt, prema onome što se vidi izvana, ne odaje dojam da bi se, kako je Mektić kazao, u ovom roku mogli završiti građevinski radovi i osigurati migrantima privremeno mjesto boravka u tijeku zime.

“Već smo ušli u posjed te vojarne, potrebno je završiti adaptacije, građevinske radove i očekujem da će za 20 do mjesec dana početi primati prve migrante. Naš prioritet je da zatvorimo divlji kamp Vučjak”, rekao je Mektić jučer na tiskovnoj konferenciji u Banjoj Luci.

Kasarna Blažuj je samo šest kilometara udaljena od migrantskog centra Ušivak. Stanovnici ovog mjesta kažu kako su zabrinuti zbog problema sa kojim se suočavaju stanovnici susjednih Hadžića.

Mještani Ušivka i Hadžića ranije su najavljivali prosvjede ukoliko se broj migranata drastično poveća. S druge strane, mještani Blažuja su se već u velikoj mjeri odselili, a razlog je, kako odliv stanovništva, tako i strah koji osjećaju za sebe i svoju djecu.

Kazala je to novinaru Klixa jedna stanovnica na koju su naišli u Blažuju, ističući da su bespomoćni.

“Nije nam jednostavno, ali ne znamo što da radimo, ako je već tako odlučeno. Oko mene su već četiri prazne kuće. Ljudi su otišli, boje se za sebe i djecu. Ne znamo tko su ti ljudi, odakle dolaze, niti što su u stanju uraditi, jer nisu nigdje registrirani”, kazala je mještanka Blažuja ne želeći da njeno ime bude objavljeno.

Podsjetimo, nakon što je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić priopćio da su za smještaj migranata iz Vučjaka osigurane dvije vojarne – u Blažuju kod Sarajeva i Ljubačama kod Tuzle, uslijedili su prosvjedi stanovnika Ljubača i Tuzle koji su poručili da “ljudima u nevolji treba pomoći, ali ne na tom lokalitetu”.

Izrevoltirani mještani su poručili da su zabrinuti za svoju sigurnost, ali i sigurnost migranata jer veći dio prostorija vojarne u Ljubačama kod Tuzle godinama nije u upotrebi, a okolno zemljište je minirano, što upozoravaju i postavljeni znakovi.

Vlada Kantona Sarajevo 18. studenog je održala hitnu sjednicu s koje je poručeno da neće dozvoliti otvaranje novih migrantskih kampova u Kantonu Sarajevo ukoliko to ne bude dio rješenja na razini cijele države. Od Vijeća ministara je zatraženo da što prije preuzme odgovornost nad migrantskim krizom i da zaštiti, odnosno pojača nadzor istočne granice BiH.

U vojarni Ušivak kod Hadžića trenutno je smješteno oko 750 migranata, a ukoliko se za prihvat migranata osposobi i vojarna u Blažuju, situacija bi mogla postati neizdrživa za lokalno stanovništvo, upozorio je ranije načelnik Hadžića Hamdo Ejubović.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori