(VIDEO)Hrvatska vojska testirala novo moćno naoružanje

0

Pripadnici Hrvatske vojske ovih su dana završili testiranje prve daljinski upravljive oružane stanice kalibra 30 mm s integriranim protuoklopnim raketnim sustavom UT30MK2 izraelske tvrtke Ebit, koja je ugrađena na borbeno oklopno vozilo Patria Hrvatske vojske.

Riječ je o prvoj od ukupno osam stanica s 30-milimetarskim topom i protuoklopnim sustavom s dvije vođene protuoklopne rakete Spike, koje je Hrvatska kupila od Elbita. S isporukom stanica malo se kasni te se u javnosti izražavala sumnja da će do toga uopće doći.

No, sugovornici tvrde da kašnjenje nije alarmantno i da će s isporukom biti sve u redu. Kako doznaje Jutarnji list, ovo je samo početak opremanja Hrvatske vojske ovim moćnim naoružanjem.

U Glavnom stožeru HV iskazali su potrebu za opremanjem ojačane bojne ovim sredstvom. Stoga se u sljedećih nekoliko godina planira nabava još 20 vozila Patria na koje bi se ugradile ove 30-milimetarske stanice. U ovom trenutku HV ima 126 vozila Patria. Isporukom ove stanice izraelska vojna industrija na velika se vrata vraća u Hrvatsku nakon neuspješnog pokušaja prodaje borbenog zrakoplova F16 Barak Hrvatskoj. Riječ je o tvrtkama Elbit, koja proizvodi stanicu, i Rafael, koja proizvodi rakete Spike.

Ministarstvo obrane RH još je u veljači 2018. godine sklopilo ugovor s izraelskim Elbitom vrijedan 93,4 milijuna kuna bez PDV-a o nabavci ovih stanica. Taj je posao i velika prilika za hrvatsku vojnu industriju. Naime, Elbit je za instalaciju ove stanice na hrvatske Patrie angažirao hrvatsku kompaniju DOK-ING, a ostala će oprema biti instalirana u Đuri Đakoviću.

Na vojnom poligonu obavljeno je testiranje stanice. Pucano je iz topa te je ispaljeno i nekoliko raketa Spike, koje su pogađale tenk kao metu. Kako doznaje Jutarnji list, testiranje je uspješno završeno i hrvatski su zapovjednici iznimno zadovoljni mogućnostima stanice. Osim topa kalibra 30 mm na stanicu je integrirana daljinski upravljana strojnica od 7,62 mm, protuoklopni vođeni raketni sustav, bacač dimnih kutija od 76 mm tipa Wegmann, panoramska motrilačka dnevno-noćna sprava zapovjednika te stabilizirana dnevno-noćna ciljnička sprava.

Nakon obavljenog testiranja vozilo Patria s ovom stanicom ide u “Đuru Đaković” u Slavonski Brod, gdje će se instalirati sva dodatna oprema. To će, prema riječima sugovornika Jutarnjeg lista, biti novi posao za ovu tvrtku koja je trenutno u velikim problemima, ali joj se i na ovaj način osiguravaju novi poslovi te dugoročna suradnja s izraelskim Elbitom. Prema njihovim očekivanjima, vozilo sa stanicom trebalo bi biti spremno za primopredaju Hrvatskoj vojsci početkom veljače sljedeće godine. Ako sve prođe u redu, nakon toga se očekuje da po istom modelu bude integrirano i sljedećih sedam stanica.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara