Započela oslobodilačka operacija hrvatskih snaga “Zima 94” pod zapovjedništvom generala Ante Gotovine

0

Dana 29. studenog 1994. godine započela je oslobodilačka operacija hrvatskih snaga “Zima 94” pod zapovjedništvom generala Ante Gotovine.

Operacija “Zima 94” odvijala se na području Livanjskog polja i planine Dinare, a u njoj je do 24. prosinca oslobođeno područje širine 10 km i dubine 20 km – ukupno 200 četvornih kilometara. Cilj operacije bio je oslabiti pritisak bosanskih Srba na zaštićeno područje Bihaća, potisnuti neprijatelja s Dinare i Livanjskog polja, te s Golije i Staretine. Također, utjecati na stabilnost situacije u Kupreškom polju i otkloniti mogućnost da Srbi iz Livanjskog polja pokušaju bočnim udarima ugroziti Sinj ili Livno.

Operacija je započela u trenutku kad su borbene skupine 126. sinjske domobranske pukovnije ušle u međuprostor neprijatelja koji ništa nije slutio.  Ubacivanjem borbenih skupina u pozadinu neprijatelja prije početka frontalnog i bočnog napada nastojala se ostvariti pozicijska prednost nad neprijateljem. Ulazak 126. domobranske pukovnije u pozadinu bio je iznimno težak, zbog visokog snijega i niskih temperatura. Ipak uspjeh je ostvaren. Dan kasnije, 30. studenog 1994. počinju frontalni udari na iznenađene postrojbe bosanskih Srba. Tijekom idućih dana, sve do 7. prosinca 1994. hrvatske snage u krajnje nemogućim, zimskim uvjetima surove mećave uspijevaju ovladati visovima Dinare i toga dana dolazi do stabilizacije bojišnice na Dinari.

Operacija Zima ’94 odvijala se u ekstremnim zimskim vremenskim uvjetima, po visokom snijegu, snježnoj oluji i uz vrlo niske temperature i do -20 celzijevih stupnjeva. Zbog neprekidnog boravka i borbenog djelovanja u takvim vremenskim uvjetima mnogi su hrvatski vojnici u ovoj operaciji pretrpjeli smrzavanje pojedinih ekstremiteta (ruku i nogu) koji su im morali biti amputirani. Zbog toga je operacija Zima 94 u povijest Domovinskog rata ušla kao primjer iznimnih fizičkih i moralnih napora kroz koje su prolazili hrvatski branitelji u obrani od agresije i oslobađanju okupiranog teritorija.

Danas se također prisjećamo i Slobodana Praljka i njegove žrtve za hrvatski narod. On je na današnji dan 2017. godine okončao svoj život u haaškoj sudnici gdje mu se, uz još petoricu čelnika Herceg-Bosne, sudilo za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu. Nakon što je izrečena nepravedna presuda, general Praljak je rekao: “Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu!”, te je potom popio otrov.

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

 

hkm.hr/ https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara