Pomozimo u izgradnji kapelice u Srbu

Vrijeme:1 min, 46 sec

Izgradnja kapelice u Srbu

Gospićko-senjska biskupija, potaknuta vjernicima katolicima iz Srba, koji su 1995. kao Kapelica Srbizbjeglice doselili iz Bosne i Hercegovine, pokrenula je projekt izgradnje kapelice u Srbu za njihove vjerske i sakramentalne potrebe.

U tom pogledu Biskupija je do sada učinila sljedeće: kupila zemljište u naselju, naručila projekt kapelice koji je sada u završnoj fazi pred dobivanje građevinske dozvole.

Prema projektantskom troškovniku radovi na izgradnji kapelice koštali bi 1.500.000,00 kn. Za našu Biskupiju koja još uvijek sanira ratom razrušene crkve i kapelice, a tu su i drugi vazni projekti u Biskupiji, ovaj iznos premašuje njene mogućnosti u zatvaranju financijske konstrukcije. Želja nam je da ova mala zajednica vjernika u Srbu dobije što prije kapelu, kako bi u njoj mogla slaviti otajstvo Sv. mise. Ispod kapelice predvidjeli smo i dvoranu gdje će se moći okupljati u raznim vjerskim prigodama i slavljima: krštenja, prve pričesti, krizme i ostalim društvenim događanjima.

Povijesno mjesto Srb pripada župi Boričevac koja je u II. sv. ratu, u proljeće 1941. pretrpjela velika ljudska i materijalna stradanja i razaranja. Njihove kuće, crkva, župni stan su spaljeni i razoreni. Svi vjernici katolici ove župe, njih oko dvije tisuće, morali su napustiti svoja stoljetna ognjišta, i na žalost jos do danas njihovi potomci to pravo povratka nisu ostvarili. Mještani sela Ivezići, njih 37, nisu se uspjeli spasiti, svi su pobijeni i bačeni u jamu, kod Brotnje, na Dabinu vrhu. Godine 2017. izvršena je njihova ekshumacija i pokopani su na katoličkom groblju u Boričevcu.

Znajući svu tešku prošlost i stradanja ove župe, radujemo se povratku katolika na ove prostore i molimo stoga sve vjernike i ljude dobre volje da prema svojim mogućnostima pomognu ovoj maloj zajednici vjernika u Srbu da u što skorije vrijeme dobiju svoju crkvu.

Novčana sredstva možete uplatiti na žiro racun; Gospićko-senjske biskupije, Senjskih žrtava 36, 53000 Gospić.

Kunski: PBZ HR78 2340 0091 3103 1023 0

Devizni ; HR 78 2340 0091 310310230, SWIFT PBZGHR 2X.

Svim darovateljima, u ime Gospićko-senjske biskupije i u ime vjernika katolika u Srbu, od srca zahvaljujem na svakoj Vašojj donaciji.

Biskup, mons. Zdenko Križić

 

https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)