GRABAR KITAROVIĆ U MOSTARU: Mi smo jedna duša, jedan narod i zato neću stati dok se Hrvatima u BiH ne osigura ravnopravnost

Vrijeme:2 min, 38 sec

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović kazala je danas u Mostaru kako “Hrvati u BiH imaju dvije domovine – Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu”, javlja Hrvatski Medijski Servis. Govoreći u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru na svečanoj akademiji Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten BiH, Grabar Kitarović je rekla:

“Mi smo jedna duša i jedan narod, i zato neću stati dok se vama Hrvatima Bosne i Hercegovine ne osigura ono što vam pripada povjesno, politički i prema Ustavu BiH, a to je puna ravnopravnost i ostvarivanje svih vaših prava kao konstitutivnog naroda”.

Hrvatska predsjednica je istaknula kako hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini više nitko drugi ne smije birati predstavnike.

“Varaju se oni koji misle kako će Hrvati pokleknuti i kako će nestati iz Bosne i Hercegovine, neće. Ja ću uz vašu pomoć biti jamac da se neće ponoviti zanemarivanje Hrvata u BiH kao u onih predugih 15 godina moje dvojice prethodnika. To je ključno pitanje naše nacionalne vjerodostojnosti, opstanka, našeg razvoja i budućnosti”, izjavila je Kolinda Grabar-Kitarović.

Grabar Kitarović govorila je i o značaju udruge “Prsten”, kazavši:

“Ja sam u prethodnih pet godina svog mandata to pokazala, i nikada neću odustati od vas ni po koju cijenu. Prsten kojem danas slavimo prvi rođendan nerazdvojiva je alka u zajedništvu Prstena koji ustrojeno djeluje u Hrvatskoj od 2005. godine na očuvanju i promicanju kulturnih, duhovnih, ekonomskih i društvebnih postignuća, rekla je Grabar Kitarović, dodavši kako s ponosom prati sve projekte koje je ova organizacija pokrenula.

“Prepoznajem ih kao iskrene korake prema razvoju svog kraja. Uvijek ističem da sam ponosna i sretna na svoj narod i na obiteljske tradicije koje promiče. Uvijek ponavljam kako je naš narod uvijek i svugdje solidaran, otvoren da svakome pomogne. Uvijek ponavljam i kako je to odlika Hrvata iz BiH. To je solidarnost koja je odraz milosrđa i vjere, vjere u kjojoj smo odgojeni”, naglasila je hrvatska predsjednica.

Naglasila je kako je Hrvatska uvijek pomagala i kako će nastaviti pomagati hrvatski narod u BiH, te kako se samo međusobnom suradnjom i pomaganjem može boriti protiv odlaska ljudi, jer podatci su, kako je kazala, zabrinjavajući kada je u pitanju iseljavanje.

“Stoga i danas ističem svaku zajednicu, a pri tome ne smijemo zaboraviti Katoličku crkvu, čije redovnice i redovnici, kako stoljećima tako i danas, daju izniman napor u razvoj obrazovnih, kulturnih, humanitarnih i socijalnih institucija. Potrebno je isticati sve zajednice od neovisnih do onih institucionalnih kako bi svi prepoznali da je radi opstanka ključno ulagati u mlade učeći ih kako će osigurati svoju budućnost a tako i budućnost svoje domovine, jer oni zaslužuju budućnost kao i svi stanovnici moderne Europe”, kazala je Grabar-Kitarović.

Po njezinim riječima obrazovanje i zapošljavanje ključni temelj opstanka, jer posao je preduvjet koji je mladima potreban kako bi nastavili živjeti u svojoj zemlji.

“Upravo zbog toga potičem hrvatske poduzetnike da se okrenu ulaganju u BiH i osnivanju novih tvrtki i pokretanju novih investicija kako bismo našim mladima osigurali zaposlenje i opstanak. Zahvaljujem Udruzi Prsten što je kada smo svi bili zatočeni u regiji imala jasnu viziju za budućnost hrvatskog naroda u BiH”, kazala je hrvatska predsjednica danas u Mostaru na svečanoj akademiji udruge “Prsten.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori