RANO ZA EUFORIJU: Mostarci glasuju nakon 11 godina?

Vrijeme:4 min, 46 sec

Presudom Europskog suda za ljudska prava Irma Baralija, predsjednica Gradskog odbora Naše stranke u Mostaru u tužbi protiv države Bosne i Hercegovine pred naloženo je da se u roku od šest mjeseci, nakon pravomoćnosti presude, izmijeni zakonodavstvo kako bi se nakon 12 godina održali lokalni izbori u Mostaru.

Podsjećamo, Mostar je jedini grad u Europi i svijetu koji je posljednje izbore imao još 2008. godine, a tada izabrani gradonačelnik Ljubo Bešlić ( HDZ BiH) još obnaša dužnost, dok je Mostar bez zakonodavne vlasti, odnosno gradskog vijeća već više šest godina.

Na presudu Europskog suda za ljudska prava reagirali su mnogi, od stranih veleposlanstava u BiH, političkih stranaka, ustavnih stručnjaka do onih koji su slične presude protiv države BiH dobili puno prije Irme Baralije, ali se stvari nisi pomakle s mrtve točke po tim presudama, piše Slobodna Dalmacija.

Nurko Pobrić, profesor Ustavnog prava kaže kako su sada moguće dvije solucije provedbe ove presude od kojih je prva da Parlamentarna skupština BiH izmjeni Izborni zakon BiH, najprije s presudom ustavnog suda BiH, a potom i presudom i presudom Europskog suda za ljudska prava.

-Druga je da, eventualno, Ustavni sud BiH odredi privremena pravila, koja bi na neki način bila rezervna ukoliko bh. zakonodavac donese relevantne promjene Izbornog zakona u danom trenutku-ističe Pobrić, dodajući kako u svakom slučaju promjena Izbornog zakona bi se trebala dogoditi u roku od šest mjeseci od dana pravomoćnosti presude.

Slaven Raguž, čelnik Hrvatske republikanske stranke, kaže nam kako se nadati da će biti ona potrebna iskra koja će dovesti do toga da se građanima Mostara napokon omogući pravo biranja i biti biranim, a posljedično, kako bi se napokon Mostar počeo dovoditi u red. Ipak, Raguž smatra da će, glede samog sadržaja teksta presude gdje se poziva Ustavni sud na definiranje izbornih pravila za Mostar, ponovno doći do zastoja.

-Ustavni sud će se proglasiti nenadležnim, kao što je to bio slučaj s izbornim zakonom prije Općih izbora. Opet, kao što je to bio slučaj prije Općih izbora, vrlo vjerojatno će taj vrući krumpir prebaciti na stol Središnjeg izbornog povjerenstva kojem će e naložiti da izmisli neko rješenje. E sad, tu će trebati biti vrlo oprezan kako SIP ne bi donosio djelomična rješenja, poput one priče kako će se izbori održati samo za onaj dio vijećnika koji nisu tretirani Odlukom Ustavnog suda, što promovira međunarodna zajednica, ili dopustiti da se SIP, pored izbornih pravila, upusti u diranje sadržaja Statuta grada, što zagovara SDA- kaže Raguž.

Iz Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostara naglašavaju kako pregovori oko izbora u Mostaru, s konkretnim učincima, traju već zadnje dvije godine te da je prioritet izmjena izbornih pravila za Grad Mostar u okviru Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, a nakon koje će se svakako u budućnosti razgovarati o izmjeni i dopuni Statuta Grada Mostara.

Predsjednik Ustavnog suda Zlatko M. Knežević ističe kako je država BiH, odnosno Skupština dužna da u roku od šest mjeseci izmijeniti Izborni zakon i omogući građanima Mostara pristupanje lokalnim izborima konačno te da se Europski sud referira na jednu njihovu odluku da je mogućnost Ustavnog suda ukoliko država ne reagira da Sud može reagirati.

-Europski sud kaže da je zakonodavac prvenstveno obavezan to uraditi. U situacijama kada zakonodavac ne funkcionira, onda eventualno Ustavni sud, pojasnio je predsjednik Ustavnog suda BiH te izrazio nadu da će odluku provesti državni parlament, no ukoliko to ne uradi, kako bi sve bilo spremno za sljedeće lokalne izbore provođenje će preuzeti Ustavni sud:

Nadam se da će zakonodavac to prije nas uraditi. Šest mjeseci je kratko. Središnje izborno povjerenstvo mora najkasnije početkom svibnja raspisati lokalne izbore. Postoji pravilo da se šest mjeseci prije izbora ne mijenjaju izborna pravila, niti donose nova. Prije tih šest mjeseci, ako se bude moralo reagirati – reagirat će se. Kako će Ustavni sud odlučiti ne znam jer o tome odlučuje najmanje pet sudaca.

Međutim, valja podsjetiti kako je ovo tek jedna u nizu presuda Suda u Strasbourgu koje nisu provedene. Dovoljno je podsjetiti na presudu Sejdić –Finci, donesena prije deset godina, ili Zornić-Pilav. Jer upravo skoro punih deset godina Dervo Sjedić čeka na provođenje presude Europskog suda kojom se trebao promijeniti izborni zakon, međutim i danas je ta presuda mrtvo slovo na papiru niti se itko previše brine što ona nije provedena. Stoga komentirajući Odluku u slučaju izbora u Mostaru Dervo Sjedić kaže kako je ovo „pirova“ pobjeda.

Podsjetimo kako su lokalni izbori u Mostaru posljednji put održani 2008. Godine. Ustavni sud BiH u međuvremenu utvrdio kako su izborna pravila za mostarsko Gradsko vijeće diskriminatorna jer je glas stanovnika istočnog dijela Mostara imao znatno veću vrijednost od stanovnika zapadnog dijela grada. Ustavni sud je tada naložio Parlamentu BiH da izmjeni Izborni zakon BiH u dijelu koji se odnosi na izbore u Mostaru no to se nikad nije dogodilo. Zbog toga je Ustavni sud stavio sporne odredbe van snage. Tako se došlo u situaciju da ne postoje pravila prema kojima bi se mogli održati izbori za mostarsko Gradsko vijeće.

Suci Ustavnog suda smatrali su da su odredbe Izbornog zakona o različitom broju birača u izbornim područjima u Mostaru protivne Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima, dok se onemogućavanjem birača iz Središnje zone grada Mostara da biraju vijećnike koji bi ih zastupali – krši Ustav BiH. Ovakvom Odlukom Suda BiH bile su nezadovoljene bošnjačke stranke i ona nije provedena tako da izbori 2012. godine u Mostaru nisu održani. Zatim su se vodili stranački pregovori oko uređenja Mostara, ali predmet Odluke Ustavnog suda BiH nije uređenje Mostara već promjena neustavnih dijelova mostarskog Statuta. To je u konačnici dovelo i do odgađanja izbora i 2016. godine, a Mostar je tako ostao jedini grad u BiH i u Europi, u kojem su građani nisu birali lokalnu vlast u dva izborna ciklusa.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)