Osniva se ogranak HDZ-a na Golom Otoku?

Vrijeme:3 min, 11 sec

Ne stišavaju se reakcije na postupanje prema osam članova zagrebačkog HDZ-a koji su izbačeni po samovolji Andreja Plenkovića i uz neobično Šeksovo pravničko obrazloženje o skidanju glava.

Do sada nisu objavljene odluke stranačkih tijela te nam je nemoguće analizirati po kojoj osnovi su izbačeni, što im se to konkretno stavlja na teret niti u kojem pravnom propisu je navedena ovlast skidanja glava. S obzirom da u demokratskoj proceduri postupak mora biti utemeljen na pravnim pravilima, nadamo se da izjava o skidanju glava nije slučajno zalutala iz nekih starih partijskih priručnika koje neki još drže na polici sa ostalim velikim djelima samoupravnog socijalizma.

Problem za pravne stručnjake je što su članovi stranke iznosili svoje osobno stajalište u grupi koja nije bila otvorena za javnost. To je po definiciji bio privatni razgovor i u njemu su iznosili privatna stajališta bez cilja javnog vrijeđanja, na što imaju pravo prema slobodi mišljenja koja je propisana na Ustavnoj razini. To je poput iznošenja mišljenja o vlastitom poslodavcu u kafiću, uredu ili na nekoj večeri (ali ne u medijima), a jedina razlika je što su se ovdje koristile mobilne aplikacije. Ne radi se o službenoj grupi, nije bila propisana vrsta komunikacije niti je postojao moderator skupine. Komunikacija je bila zatvorena i nije bila namijenjena javnosti. Stranački dužnosnici su procijenili da je koristan trenutak da bi poruke stare nekoliko godina dostavili odabranim medijima i time naštetili cijeloj stranci, a nakon toga još i pojačali štetu pokretanjem neutemeljenog postupka.

Po kojim kriterijima bi se trebalo izbacivati neposlušne?

Plenković je 2013. stavljen na listu za EU parlament iako je kritizirao predsjedništvo stranke, a da ne govorimo o Dragi Prgometu koji je bio u Mostu i pregovarao sa SDP-om, o Kujundžiću koji je osnovao Hrvatsku zoru ili o njihovoj omiljenoj ministrici Martini Dalić koja je plaćala kampanju stranci Pametno.

Zanimljivo je kako se bezlični birokrati skrivaju iza floskula o europskim vrijednostima na sastanku EPP-a u zagrebačkoj Areni, dok njihovo ponašanje i namještanje afera u drugom dijelu grada u središnjici HDZ-a pokazuje mentalitet nesvrstanih diktatora koji u medijima za svoje interese pokazuju čak i druga Manolića. Jeste li primijetili kako su posljednjih godina protiv svih Plenkovićevih konkurenata u HDZ-u izlazile insinuacije koje kao da su pripremljene iz priručnika bivše službe državne sigurnosti. Za to vrijeme protiv Plenkovićevih odanih koalicijskih partnera kao što je Pupovac ili Divjak nije bilo takvih napada.

S obzirom da nelegalno isključivanje nije preplašilo članove nego je izazvalo podsmjeh, možda će vrhuška koja očekuje doživotne mandate predložiti i neke druge proleterske metode utjecaja na ljude koji se usude misliti svojom glavom.

Nadamo se da uskoro neće biti osnovan i temeljni ogranak HDZ-a na Golom Otoku na koji bi bili upućivani svi članovi koji smatraju da mogu misliti drugačije od nepogrešivog maršala Plenkovića. Na Golom Otoku bi nepodobni HDZ-ovci mogli vježbati lijepljenje plakata i pisanje parola u čast obožavanom premijeru, a prednost je i što bi im mobilne mreže bile nedostupne. Oni koji se protive ćiriličnim pločama i Pupovcu, na Golom Otoku bi mogli biti preodgajani uzaludnim razbijanjem kamenih blokova.

Pronašli smo fotografije Golog Otoka koje su neki na društvenim mrežama već prilagodili diktatorskom potencijalu Andreja Plenkovića. Možda bi netko iz vrha stranke ovako zamišljao idealno sankcioniranje nepodobnih kadrova, a sličnost već postoji u tome što su na preodgoj na Goli Otok upućivani oni nepodobni bez ikakve sudske odluke. Plenković je potopio rezultate HDZ-a na svim izborima otkad je pokazao navike nesvrstanog maršala i počeo stavljati anonimne kandidate na izborne liste ne slušajući nikog u stranci, nego gledajući svoj probitak u europskoj birokraciji.

U Hrvatskoj još uvijek ne vidimo koje su to strane tvornice otvorene kao rezultat njegovog velikog diplomatskog umijeća. Čini se da ovakvim mjerama pokazuje da je odavno isključio zdrav razum iz svih svojih odluka.

H.Krmpotić

 

HRsvijet.net/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)