DODIK:Bošnjaci moraju znati da BiH nije samo njihova, a RS je isključivo naša

Vrijeme:2 min, 18 sec

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik smatra da će se Balkan u budućnosti sam organizirati i da su pokušaji da se BiH sačuva ovakva kakva je sada osuđeni na propast.

“SAD i Europa misle da mogu doći ovdje sa štapom i od nas zahtijevati stvari, to nikada neće funkcionirati”, rekao je Dodik u intervjuu za Russia Today.

Dodik je naglasio da Srbi ne vide Bosnu i Hercegovinu kao svoju državu, što je osnovni problem, te da “Republika Srpska ostaje posvećena svojoj autonomiji i da želi imati najbolje moguće odnose sa Srbijom”.

“Mi mislimo da je Srbija naša zemlja… Ne želimo nanijeti nikakvu štetu Bošnjacima, ali oni moraju znati da BiH nije njihova, ona je za sve nas u toj zemlji, Republika Srpska je isključivo naša. Kada budu naučili tu lekciju onda ćemo moći surađivati”, poručio je Dodik.

On je podsjetio na veoma snažno prisustvo Alijanse prije 20 godina, te naveo podatak da je u BiH bilo 60.000 vojnika i da je NATO mogao diktirati politiku, ali da “ni tada nisu uspjeli slomiti volju naroda, te upitao zašto misle da sada mogu nešto promijeniti”.

Dodik je istaknuo primjer Kosova, kao i da se govori kako Kosovo ima pravo otcijepiti se, da su Srbi sada tamo manjina i da trebaju šutjeti, ali to, kako je rekao, neće doprinijeti rješenju problem i u povjesnom smislu se pokazalo neodrživim.

Za Rusiju je Dodik rekao da postupa ispravno u regiji, da je tu da pomogne, a ne da nikome drži lekcije o tome kako se treba ponašati u političkoj areni, te da Rusi oduvijek imaju posebno mjesto u srcima Srba, što oni na Zapadu odlično znaju.

“Oni na Zapadu govore o lošem utjecaju Rusije na Balkanu nezadovoljni ruskim napretkom o pitanju ekonomskog rasta i rastućeg geostrateškog značaja. U stvari jedini loš utjecaj je onaj sa Zapada, koji je razbio našu političku i institucionalnu volju kako bi dobili ono što oni žele i da bi postigli svoje vlastite političke ciljeve. Rusija to nikada nije uradila”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da je više pita razgovarao sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i da se nikada nije pojavio nijedan zahtjev, već da je uvijek bilo pitanje kako mogu pomoći.

Dodik je ponovio da je Republika Srpska odbila dati suglasnost državi da usvoji sankcije protiv Rusije i da je to Zapad protumačio kao naredbu Rusije, što nije istina.

“Nikada o tome nismo razgovarali ni s Putinom ni s nekim drugim. Rusi razumiju naš stav, kao i kontekst u kome radimo”, rekao je Dodik, koji smatra dobrim i to što Rusija i Turska surađuju.

Prema njegovim riječima, dobri odnosi Rusije i Turske mogli bi pomoći Balkanu, ta suradnja je dobar primjer kako stvari mogu da se normaliziraju.

Srna

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori