Za biskupa zaređen mons. Bože Radoš

0

Na svetkovinu Krista Kralja, u nedjelju 24. studenoga, tijekom svečane koncelebrirane mise u varaždinskoj katedrali koju je predvodio zagrebački nadbiskup metropolita Josip kard. Bozanić, za novog varaždinskog biskupa zaređen je mons. Bože Radoš.

Ovo je prvo biskupsko ređenje u povijesti varaždinske katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo budući da su oba dosadašnja varaždinska biskupa, pok. mons. Marko Culej, te njegov nasljednik mons. Josip Mrzljak, za biskupe zaređeni u zagrebačkoj prvostolnici. Svečani događaj započeo je procesijom čiji je početak obilježio dugotrajan zvuk katedralnih zvona.

Povijesni događaj za varaždinsku katedralu
Uz glavnog zareditelja kad. Bozanića, ređenika mons. Radoša, koncelebrirali su i suzareditelji: apostolski administrator Varaždinske biskupije mons. Mrzljak i đakovačko-osječki nadbiskup metropolita mons. Đuro Hranić, 30-ak nad/biskupa te više od 200 svećenika, među kojima je bio veliki broj provincijala različitih kongregacija. Misnom slavlju u dupke ispunjenoj varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije nazočio je veliki broj redovnica, bogoslova, vjernika laika, te predstavnika državne i lokalne vlasti, diplomacije, kulturnog i društveno-političkog života…

Ceremonijar, odnosno ravnatelj obreda, bio je preč. Mario Kopjar, kanonik Stolnog kaptola te predstojnik Ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu Varaždinske biskupije, dok je pod misnim slavljem pjevao veliki zbor udružen od katedralnih zborova Chorus Dominicalis i Chorus Liturgicus i Zbora mladih Varaždinske biskupije s pridruženim članovima župnih zborova, a pod dirigentskom palicom Mislava Lucića i orguljaškom pratnjom mo. Višeslava Jaklina.

Nakon što je zagrebački nadbiskup započeo sa slavljem, a biskup Mrzljak u prigodnom govoru pozdravio sve okupljene u Kristu u varaždinskoj katedrali, misa je nastavljena pokajničkim činom i Službom riječi. Kako javlja IKA, poslije naviještenoga Evanđelja uslijedila je liturgija biskupskog ređenja.

Prezbiteri pratitelji, vlč. Marko Đurin i fra Branko Radoš, dopratili su biskupskog izabranika mons. Božu, pred sjedalo kard. Josipa.

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua potom je pročitao Apostolski nalog, odnosno bulu pape Franje, o biskupskome imenovanju.

Biti biskup po srcu Isusa Krista Kralja
Uslijedila je homilija nadbiskupa Bozanića u kojoj je najprije, osvrćući se na svetopisamska čitanja, podsjetio na svetkovinu Krista Kralja svega svijeta, kojom završava liturgijska godina. “Crkva nas ovom svetkovinom poziva na propitkivanje i razmišljanje o smislu povijesti, o tijeku vremena koje prolazi, stavljajući pred nas iznimno ozbiljna pitanja: Tko je istinski kralj? Tko je pravi Gospodar vremena i vječnosti? Upravo nam Evanđelje pomaže spoznati oznake pravoga kralja. Za nas ljude kraljevanje znači prednost, prestiž, novac, vlast, autoritet… Nasuprot tome u današnjem Evanđelju uzdiže se križ i na njemu Raspeti. Križ predstavlja krajnju slabost, nemoć, napuštenost… Na križu Raspeti umire. Upravo na tom uzdignutom drvu križa objavljuje se bogatstvo Kristova kraljevanja. Križ istodobno postaje i znak krajnje slabosti i vrhunac istinske ljudskosti. Nema ništa uistinu ljudskijeg, nema većeg kraljevanja do li dati svoj život za one koje ljubiš”, kazao je zagrebački nadbiskup.

“Braćo i sestre, danas se temeljnom razlogu naše radosti pridodaje jedan novi, a to je biskupsko ređenje mons. Bože Radoša, koga je papa Franjo imenovao biskupom varaždinskim. Ređenje biskupa ima izuzetno značenje za Crkvu i uvijek je razlog posebne radosti i slavlja. U njemu se očituje svijest Crkve, koja zna da je Krist Kralj čuva i ljubi. U biskupskom ređenju slavi se istodobno i univerzalnost Crkve i njezino ukorjenjenje na određenom prostoru; njezina novost života i njezin neprekinuti kontinuitet s crkvenim ishodištem, s prvom kršćanskom zajednicom (…) U biskupima živi trajno, tijekom cijele povijesti Crkve i živjet će do svršetka svijeta, ono isto poslanje, zadaća i služba koju je Isus povjerio apostolima (…) Dragi mons. Bože, želim ti da budeš uvijek biskup po srcu Isusa Krista Kralja, nasljedovatelj njegove Ljubavi do kraja, srdačan i velikodušan, neka tvoja čvrstoća bude povezana s krotkošću, kako bi osobe tebi povjerene prepoznale u tebi odraz Božjeg milosrđa i dobrote. Pozvan si biti za druge, Kristovom ljubavlju davati, trošiti svoj život za povjerene ti vjernike, dapače za svakoga čovjeka. Biskup je onaj koji povezuje i gradi zajedništvo. On povezuje ljude s Bogom. On gradi crkveno zajedništvo služeći radosno Gospodinu. Tvoje biskupsko geslo Služiti radosno Gospodinu je dakle i tvoj program, tvoja težnja, tvoja osobna biskupska iskaznica”, kazao je između ostalog nadbiskup Josip.

Poslije homilije upriličen je čin samog ređenja. Dok je ređenik ležao u prostraciji pred oltarom, nad/biskupi, svećenici, redovnici, redovnice i sav puk pjevali su Litanije svih svetih. Središnji čin ređenja bilo je polaganje ruku glavnog zareditelja kard. Bozanića na glavu ređenika Bože što su potom učinili i suzareditelji, kao i svi nazočni nad/biskupi. Tijekom molitve ređenja nad glavom ređenika držan je otvoreni evanđelistar. Potom je kardinal pomazao glavu ređenika svetom krizmom te mu predao evanđelistar i na ruku stavio biskupski prsten, a na glavu solideo i mitru te mu predao pastirski štap kao znamenja biskupstva.

Na kraju obreda ređenja biskup Radoš je udijelio blagoslov okupljenima, te izmijenio poljubac mira sa svim nazočnim nad/biskupima.

 

KT/nedjelja.ba/hr/ https://www.nedjelja.ba/hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara