Veleposlanstvo RH/Upute bh. Hrvatima: Kako glasovati na predsjedničkim izborima?

0

Veleposlanstvo RH u BiH u petak je uputilo poziv na prethodnu/aktivnu registraciju birača za glasovanje u inozemstvu na izborima za predsjednika Republike Hrvatske. 

Vlada Republike Hrvatske je 14. studenog 2019. donijela Odluku o raspisivanju izbora za Predsjednika Republike Hrvatske koji će se održati u nedjelju 22. prosinca 2019. godine.

Izbori za Predsjednika Republike Hrvatske u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini održati će se u nedjelju 22. prosinca 2019. godine, a biračka mjesta u BiH bit će otvorena u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništva Republike Hrvatske u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Tuzli, Livnu i Vitezu.

”Pozivaju se svi hrvatski državljani koji žele glasovati na biračkim mjestima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini na prethodnu/aktivnu registraciju birača”, navode iz Veleposlanstva.

Uvjet za ostvarivanje prava na glasovanje:

1.Hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj trebaju diplomatsko-konzularnom predstavništvu RH u BiH dostaviti Zahtjev za prethodnu registraciju birača s prebivalištem u Hrvatskoj.

2.Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i koji nisu podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom trebaju diplomatsko-konzularnom predstavništvu RH u BiH dostaviti Zahtjev za aktivnu registraciju birača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj.

3.Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a koji su podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom, ne moraju se aktivno registrirati već će, po službenoj dužnosti, biti aktivno registrirani prema adresi prebivališta iz e-osobne iskaznice. Ukoliko žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva odnosno u Republici Hrvatskoj, moraju podnijet zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

Zahtjevi za prethodnu/aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije birači podnose najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu RH u BiH, odnosno nadležnom uredu uprave u Republici Hrvatskoj ako će na dan održavanja izbora boraviti u Republici Hrvatskoj.

U svim slučajevima podnositelji zahtjeva mora vlastoručno potpisati svoj zahtjev za prethodnu/aktivnu registraciju te priložiti presliku valjanog osobnog identifikacijskog dokumenta (putovnica ili osobna iskaznica).

Podsjećaju birače koji imaju vjerodajnice i pristup aplikaciji e-Građani da zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju mogu podnijeti putem iste.

Rok do kojeg birači mogu podnositi zahtjeve za upis, dopunu ili ispravak registra birača (završetak prethodne/aktivne registracije) je srijeda 11. prosinca 2019. godine.

Zahtjevi za prethodnu/aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije mogu se dobiti u diplomatsko konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, a dostupnu su i na internetskoj stranici Ministarstva uprave Republike Hrvatske.

Popunjen i potpisan zahtjev potrebno je dostaviti na jednu od sljedećih adresa: 

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, Ulica maršala Tita 28, 71000 Sarajevo

Faks.: +387 33 650 328; +387 33 472 434

E-pošta:; crocons.sarajevo@mvep.hr; croemb.sarajevo@mvep.hr

Generalni konzulat Republike Hrvatske u BiH, Banja Luka, Milana Kranovića 1, Banja Luka

Faks: + 387 51 258 667; +387 51 259 301

E-pošta: gkrhbanja@mvep.hr

Generalni konzulat Republike Hrvatske u BiH, Tuzla, Kazan mahala 1, 75000 Tuzla

Faks: + 387 35 258 350; + 387 35 306 607

E-pošta: gkrhtuzl@mvep.hr

Konzulat Republike Hrvatske u BiH, Livno, Trg žitarnica bb, 80101 Livno

Faks: + 387 34 206 332

E-pošta: KRH.Livno@mvep.hr

Konzulat Republike Hrvatske u BiH, Vitez, Franšizni centar BiH, Poslovni centar 96 broj 2, 75250 Vitez

Faks: +387 30 719 209 

E-pošta: krh.vitez@mvep.hr 

Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a nisu se aktivno registrirali i nemaju e-osobnu iskaznicu s prebivalištem u Bosni i Hercegovini mogu na dan održavanja izbora ostvariti svoje pravo glasovanja potvrdom koju izdaje diplomatsko-konzularno predstavništvo RH u BiH, priopćeno je iz Veleposlanstva RH.

 

Veleposlanstva RH/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara