TKO ĆE BITI NOVI MINISTRI U VM BiH? Stranke podijelile resore, neka imena već poznata

Vrijeme:2 min, 39 sec

Od 20 imena koja bi u narednom mandatu trebala obnašati dužnost u novom sazivu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, za sada je izvjesno samo ime predsjedatelja, kandidata SNSD-a Zorana Tegeltije.

Čelnici SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a su, podsjećanja radi, još u travnju postigli načelni dogovor o raspodjeli resora. Strankama iz RS će, pored pozicije predsjedatelja Vijeća ministara, pripasti i ministarske pozicije u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstvu prometa i veza, te Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice, piše Faktor.

HDZ BiH je “dobio” tri ministarstva, a to su Ministarstvo financija i trezora, Ministarstvo civilnih poslova i Ministarstvo pravde, dok će bloku bošnjačkih stranaka pripasti tri ministarstva. SDA će imenovati ministra vanjskih poslova, DF ministra obrane, a SBB ministra sigurnosti.

– Mislim da neće biti bilo kakvih promjena oko te raspodjele, niti je bilo tko u ovom trenutku pokazao zanimanje za preraspodjelu. To je dosta komplicirano i teško. Ako pomjerite samo jednu poziciju, onda se mora dogoditi cijeli niz promjena – kazao je Tegeltija tijekom prvog obraćanja javnosti nakon imenovanja.

Pored pozicije predsjedatelja i devet ministara, stranke su raspodijelile i deset zamjeničkih pozicija, po jedno u osam ministarstava, te dva u Ministarstvu obrane BiH. Bloku stranaka oko SNSD-a i HDZ-u BiH pripadaju po tri zamjeničke pozicije, dok bloku okupljenom oko SDA pripadaju četiri pozicije zamjenika ministara.

Zamjeničke pozicije koje bi trebale pripasti SDA-u su one u Ministarstvu financija, Ministarstvu pravde, Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, te Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice.

Bloku oko SNSD-a će pripasti zamjeničke pozicije u Ministarstvu sigurnosti, Ministarstvu obrane i Ministarstvu civilnih poslova.

HDZ-u bi trebale pripasti zamjeničke pozicije u Ministarstvu obrane, Ministarstvu vanjskih poslova, te Ministarstvu prometa i komunikacija.

Imena ministara i zamjenika ministara su još uvijek u domeni spekulacije, s obzirom da stranke ne žele službeno izlaziti u javnost.

– Ja mogu reći da znam imena, ona koja su do sada bila u opticaju i koji će biti ispred političkih stranaka iz RS-a koje čine većinu, ali do moje verifikacije u Parlamentu BiH, poslije koje ću obaviti konzultacije, ne mogu govoriti o pojedinačnim imenima – izjavio je Tegeltija.

U kontekstu nove ministrice vanjskih poslova BiH spominjala se Bisera Turković, dok bi novi ministar sigurnosti trebao biti predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić. U Demokratskoj fronti tvrde kako još nisu službeno razgovarali o kadrovskim rješenjima, iako se u javnosti kao novi ministar obrane spominje Sifet Podžić.

Državnim financijama bi i u narednom mandatu trebao upravljati Vjekoslav Bevanda, a u kontekstu prvog čovjeka Ministarstva pravde se spominju aktualni ministar Josip Grubeša i bivši ministar Bariša Čolak. Sadašnji predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara mogao bi biti novi ministar civilnih poslova BiH.

Staša Košarac bi zastupničku klubu u Parlamentarnoj skupštini BiH trebao zamijeniti ministarskom foteljom u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. SNSD će, sudeći prema informacijama, preuzeti i ministarsku poziciju u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice, a tu će dužnost preuzeti osoba iz reda Ostalih.

Konkretna kadrovska rješenja mogla bi biti poznata već početkom prosinca, nakon što Zastupnički dom potvrdi imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedatelja Vijeća ministara, a novi saziv državne izvršne vlasti mogli bi imati do kraja ove godine.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)