Turska vratila prve izbjeglice u “sigurnosnu zonu” u Siriji

Vrijeme:1 min, 3 sec
Turska je u četvrtak objavila da se više stotina raseljenih Sirijaca prvi puta vratilo u “sigurnosnu zonu”, područje na sjeveroistoku Sirije iz kojeg je Ankara potisnula kurdsku miliciju koju podržavaju zapadne zemlje.

 

Blizu 200 osoba, koje su pobjegle zapadnije u Siriji u područje pod turskom kontrolom, “vratile su se u svoje kuće, dragovoljno i sigurno”, navelo je tursko ministarstvo obrane u priopćenju, prenosi Hina.

Te osobe otišle u područje između sirijskih gradova Tal Abjad i Ras al-Ain, od kuda je Ankara prošlog mjeseca potjerala kurdsku miliciju Postrojbe narodne zaštite (YPG).

To područje dugo oko 140 km i široko oko 30 km Turska naziva “sigurnosnom zonom”.

Tursko ministarstvo obrane je dodalo da se oko 300 dodatnih osoba do sada izbjeglih u mjesto Jarabulus, kretalo prema Tal Abjadu.

Turska je obustavila svoju ofenzivu pokrenutu u listopadu protiv YPG-a nakon zaključenja dvaju sporazuma sa Sjedinjenim Državama i Rusijom koji predviđaju povlačenje YPG s većine pograničnih položaja s Turskom.

Ankara želi da ta tampon zona odvaja njezinu granicu od teritorija koje kontrolira YPG. Predsjednik Recep Tayip Erdogan je izjavio da u tu zonu želi premjestiti 2 od više od 3,5 milijuna Sirijaca koje su izbjegli u Tursku od početka sirijskog sukoba 2011.

 

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)