SVETAC DANA”: Spomen prikazanja Blažene Djevice Marije u hramu”

Vrijeme:1 min, 50 sec

Događaj kad se Blažena Djevica Marija od djetinjstva posvetila nebeskom Ocu potaknuta od Duha Svetoga, čijom je milošću bila ispunjana u svome bezgrešnom začeću.

Danas je Spomen prikazanja Blažene Djevice Marije u hramu, događaja kad se Blažena Djevica Marija od djetinjstva posvetila nebeskom Ocu potaknuta od Duha Svetoga, čijom je milošću bila ispunjana u svome bezgrešnom začeću. U južnim krajevima Hrvatske, osobito svečano slavi se i kao blagdan Gospe od Zdravlja. U nju se možemo pouzdati i njoj se moliti za naše zdravlje. Taj naziv potječe iz Mletačke republike, iz vremena kad je u 16. stoljeću harala kuga. Mletački Senat molio je zagovor Gospe i učinio zavjet da će joj podići crkvu, ako kuga prestane. Zaista, kuga je stala, a vjernici su Gospi izvršili zavjet sagradivši prekrasnu crkvu Madonna della Salute u Veneciji.

Spomen otajstva Marijina prikazanja u hramu utemeljen je na apokrifnom spisu, takozvanom Jakovljevu protoevanđelju iz 2. ili 3. stoljeća. Mariju su roditelji obećali Bogu i doveli je u hram kad su joj bile tri godine. Bilo je to u pratnji velikog broja hebrejskih djevojčica koje su u ruci nosile zapaljene baklje. U svečanosti su sudjelovale hramske vlasti, pa i sami anđeli, koji su radosno pjevali. Apokrifni pisci žele u stvari istaknuti da je Marija od prvog trenutka svoga postojanja bila puna milosti i da je bila predodređena za dostojanstvo bogomajčinstva. Ipak, neposredan povod za ovaj blagdan bila je posveta bazilike Svete Marije Nove koju je u Jeruzalemu podigao car Justinijan I. i koja je bila posvećena na današnji dan 543. godine i poslije u 14. stoljeću kada se blagdan proširio po Zapadu uzimajući 21. studenog za blagdan Gospina prikazanja u Hramu.

Danas je i sv. Mavro, biskup i mučenik, zaštitnik Porečke biskupije i grada Poreča. Tamo je već u posljednjim desetljećima 2. stoljeća živjela kršćanska zajednica kojoj je predsjedao biskup Mavro. Oko 305. godine s biskupom Mavrom bio je pogubljen sav kler i nekolicina laika. Povijesni dokumenti svjedoče da se tijelo sv. Mavra nalazi u porečkoj katedrali od 4. stoljeća gdje je doneseno s obližnjega groblja koje je tada bilo izvan grada. Zemni ostaci sv. Mavra danas se čuvaju u umjetnički izrađenom kovčežiću iz 1934. godine.

 

hkm.hr/ https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori